Mostarci se družili s Abdulahom Sidranom

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar večeras je u prepunoj sali Instituta Yunus Emre Mostar, a u okviru međunarodne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“, upriličeno druženje sa poznatim bh književnikom, akademikom Abdulahom Sidranom.

„Važna stvar je to, da je u posljednoj deceniji, pa možda da ugrabimo i pola prethodne, i u Mostaru kao i u Sarajevu, buknula vrhunska književnost mladih ljudi. Sami znate nabrojati od Nedžada Maksumića do Almina Kaplana, a da ne krećem od veterana što je kod vas dragocjeni Ibrahim Kajan sa svojim divnim knjigama. Pratim možda i dvadeset godina kako se vrhunska literatura pravi u Mostaru. Sve je to literatura koja munjevito izlazi preko naših međa, federalnih, državnih, regionalnih i ovi mladi koji idu za nama imaju pravo da kažu da su bolji od prethodnika i s većim autoritetom svojih vrlina mogu nas štititi, braniti i predstavljati prema svijetu koji nas ne razumije“, ističe akademik Abdulah Sidran.

Razgovor sa akademikom Sidranom vodio je direktor izdavačke kuće Connectum, Ajet Arifi.

„Jedan fin razgovor sa našim akadmikom, klasikom, Abdulahom Sidranom, o ljudima i događajima, najkraće kazano. Sa Sidranom je uvijek jako lijepo razgovarati, kako za one koji vode razgovor, tako i za slušaoce, jer se uvijek može nešto zanimljivo čuti“, navodi Arifi.

Večerašnje druženje još jedan je od sadržaja koje je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ organizovala Narodna biblioteka Mostar.

„Pričinjava nam zadovoljstvo da smo večeras upriličili razgovor s akademikom Abdulahom Sidranom, jednim od najvažnijih pisaca, ne samo u BiH, nego i u regiji. Riječ je o jednoj atipičnoj vrsti druženja kroz razgovor o raznoraznim temama i ovo smatram vrhuncem sadržaja Narodne biblioteke Mostar u okviru manifestacije ‘Mostarsko ljeto 2022“, ističe direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević.

U srijedu, 10.08., na rasporedu „Mostarskog ljeta 2022“ je promocija knjige „Kamerna teatarska scena Centra za kulturu u Mostaru 2001.-2016. hronologija“ autora Salke Šarića, koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati.