U okviru Mostarskog ljeta promovisana knjiga Ćamila Durakovića Srebrenica zaboravljeno obećanje

Govoreći o značaju Durakovićeve knjige doc.dr. Edim Šator, jedan od promotora, naglasio je da književnost ne može promijeniti svijet, ali smatra da, ako promijeni jednog čovjeka bit će ogroman uspjeh.

“Ove godine će biti 26 godina od genocida u Srebrenici. O tome nije lako govoriti onima koji su preživjeli, ali nije lako o tome ni pisati ni čitati. Mi imamo neku vrstu ‘problema’ s našom kulturom sjećanja, poznavanjem vlastite historije, pa nam se dešava da nam se historija konstatno ponavlja. Dokaz je 1995. i genocid počinjen u Srebrenici. Činjenica je da veliki broj  ljudi koji su preživjeli genocid ne može da govori o traumama koje su doživjeli i treba ih razumjeti. Ali isto tako činjenica je i obaveza da oni koji smognu snage moraju ostaviti pisani trag. Ćamil Duraković pripada toj grupi ljudi. To je jedini način borbe protiv zaborava, s kojim se konstantno suočavamo. Kao što je rekao recenzent akademik Esad Duraković, Ćamil je simbol požrtvovanja i patriotske odvažnosti. Uprkos svemu što je prošao, Ćamil u svojoj knjizi opominje, ali i poziva na dijalog, ne gubeći iz vida činjenicu da se dijalog može uspostaviti tek nakon što se priznaju sudske presude, odnosno uvaži činjenica da je u Srebrenici počinjen genocide”, istakao je Šator. 

Doc.dr. Semina Hadžović Ajvaz istakla je kako ćemo ovu knjigu preplakati, a ne pročitati.

“Sadržaj je surovo racionalan, a svi zaključci se temelje na činjenicama. Autor svoju priču priča objektivno, niti dodaje, niti oduzima. Imam osjećaj da je ova knjiga nastala iz nevolje,zbog ugrožene životne pozicije jednog naroda, u potrazi za pravdom. Djeluje mi kao intelektualna pobuna protiv političkog zla i ravnodušnosti političkih elita i vapaj da se pomogne onima koji su se vratili u Srebrenicu. Autor želi zapravo da se zapitamo šta je to nažalost zaboravljeno obećanje, a ja postavljam pitanje zar išta vezano za Srebrenicu možemo zaboraviti. U ovoj knjizi je opisana tišina u kojoj se ubija jedan narod. Između ovih korica, bez imalo patetike, dokumentovana je istina, iskren govor i odanost Srebrenici, Napisana je odmjereno i sa puno posvećenosti. Autor je koristio dokumentarni stil pisanja. Rečenice su jezgrovite, konstatacije nedvosmislene, sadržaj je surov”, istakla je Ajvaz.

Mostarsko ljeto se nastavlja u četvrtak 8.7.2021. u Narodnoj biblioteci Mostar, promocijom knjige “Recidiv”, mlade mostarske književnice Bee Balta.