U Muzeju Hercegovine priređena izložba antičkih srednjovjekovnih spomenika

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Spomen kući Džemala Bijedića Muzeja Hercegovine Mostar, večeras je upriličena izložba “Antički srednjovjekovni spomenici” autora Edina Mulovića.

Na izložbi antičkih i srednjovjekovnih spomenika Muzeja Hercegovine predstavljen je mali fundus predmeta arheološke zbirke, spomenutih perioda, kojeposjeduje Muzej Hercegovine.

“Radi se o predmetima spomenicima koji su pronađeni sa šireg prostora Hercegovine. Uz foto prikaze izložbe izloženi su i poneki prenosivi predmeti. Pripremljen je i katalog izložbe, koji sadrži opširnije podatke o svakom od izloženih predmeta, kao i onih koji su prikazani na foto panoima. Od antičkih spomenika izdvojio bih spomenik djevojke Lupe, koja je okončala život sa 22 godine. Njeni otac I majka Leon I Kvartila podigli su spomenikkoji predstavlja klasičnu rimsku umjetnost, koja je inače rijetkost na prostorima BiH.Iz rimskog perioda imamo još dosta spomenika:redilskih ploča, miljokaza, ploča sa raznim natpisima. Izložili smo također i neke ekspomate iz perioda kasne antike. Mnogi su morali biti prikazani na panoima, jer stećke ne možemo prebaciti”, istakao je kustos Muzeja Hercegovine Edin Mulović.

Muzej Hercegovine još od pedesetih godina prikuplja ovakvu vrstu građe, a mnogi su izloženi izvan Muzeja. Stećci , sarkofazi, rimske are te brojni drugi spomenici će, ističu u Muzeju, biti bolje zaštićeni u nekim drugim prostorima.U toku je i restauracija mnogih od njih, a intenzivno se radi I na procesu digitalizacije.  

U utorak 3.8. na programu je pretposljednji sadržaj ovogodišnje tradicionalne kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto”. Riječ je o trećem u nizu susreta u toku Mostarskog ljeta 2021. na kojima mostarska publika može upoznati neke od izdavačkih i suizdavačkih projekata Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Ovaj put u pitanju je Bibliografija medicinskih djela u SR BiH do 1895. Godine, autora prof. dr. Ajnije Omanić, i mr. ph. Samuela Elazara.

O knjizi i zdravstvenim prilikama na području BiH u prošlosti govore: prof. dr. Ajnija Omanić, prof. dr. Arif Smajkić, prof. dr. Zarema Obradović, prim. dr. Fahrudin Kulenović.

Moderator promocijeje dr. sc. Goran Karanović .