Teatar Exit iz Zagreba počastio mostarsku publiku predstavom “Pluća”

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Narodnom pozorištu  Mostar večeras je gostovao teatar “Exit”  iz Zagreba, čiji je ansambl  na Velikoj sceni NPM-a izveo predstavu “Pluća” autora Duncana Macmillana, u režiji Aide Bukvić.

“Pluća su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja.

“Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskošću u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena, dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku, na pravom mjestu, kada se ipak dogodi život”, zapisala je o predstavi režiserka Aida Bukvić.

 U predstavi igraju Jadranka Đokić i Amar Bukvić.

“Presretna sam što ću večeras prvi put odigrati kazališnu predstavu pred mostarskom publikom. U životu sam odigrala zaista mnogo predstava, ali eto nikad do sad nisam imala priliku igrati pred publikom u Mostaru. Iako smo se ovdje danas suočili sa pravim tropskim vrućinama, dat ćemo sve od sebe, kako bismo se što bolje predstavili publici. Čast nam je što smo pozvani da uvelilčamo Mostarsko kulturno ljeto”, istakla je Đokić

“Nije mi prvi put da sam u Mostaru, igrao sam puno puta predstava u Mostaru. Ipak ovdje večeras prvi put nastupamo s predstavom “Pluća”. Igrana je po cijeloj regiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i bližimo se stotoj izvedbi tako da je ova predstava teatra Exit vrlo uspješna. Govori o dvoje mladih, ekološki osviještenih ljudi koji propituju sebe, život, uz ekološku notu. To je vrlo duhovita životna predstava. Jako mi je drago i čast mi je da smo predstavljeni kao jedan od najznačanijih događaja na ovogodišnjoj manifestaciji ”Mostarsko ljeto”, a  obzirom na to da je u istom terminu I  utakmica pariramo tom događaju. Oni koji dođu večeras su pravi zaljubljenici u pozorište, a očekujem da će to večeras većinom biti ženska populacija”, istakao je Bukvić

“Mostarsko ljeto” se nastavlja u ponedjeljak 02.08.2021. u Spomen kući “Džemal Bijedić”, Muzeja Hercegovine Mostar, izložbom “Antički srednjovjekovni spomenici”, autora Edina Mulovića.