Studenti Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu  priredili večer klasične muzike

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” večeras je u Centru za kulturu Mostar upriličen koncert klasične muzike “Marija Mila Milas i prijatelji”.

Solistkinja na flauti Marija Milas uz pratnju Roka Škobića-gitara i Ante Milića priredili su večer klasične muzike sa vrlo zanimljivim repertoarom: Bach, Marais, Prebanda i drugi.

Marija Mila Milas je studentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, smjer za flautu u klasi prof. mr. Sakiba Lačevića. Završila je Gimnaziju Mostar i Srednju Muzičku skolu I. i II. stepena u Mostaru u klasi prof. Sabrine Smake, gdje je bila i učenik generacije. Od trećeg razreda Osnovne škole redovno je učestvovala na mnogim takmičenjima u Bosni i Hercegovini. Svirala je na obilježavanju mnogih javnih događaja u Mostaru (slikarske izložbe, promocije književnih dijela), a dobitnica je priznanja Kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za ostvarene izuzetne rezultate.

“Mnogo mi znači pružena prilika da učestvujem na tradicionalnoj kulturnoj manifestaciji “Mostarsko ljeto”. Sretna sam što sam u prilici da zajedno sa svojim kolegama s kojima sam pohađala Muzičku školu, priredim concert u rodnom gradu”, istakla je ova darovita Mostarka.

Dvadesetogodišnji Roko Škobić, pratnja na gitari je također završio Osnovnu i Srednju muzičku školu teoretski i instrumentalni smjer (gitara) u Muzičkoj školi I. i II. stepena u Mostaru. Srednjoškolsko instrumentalno obrazovanje završio u klasi profesora Đanija Šehua.

U svom dosadašnjem školovanju imao je priliku učestvovati na raznim takmičenjima, ali večerašnji concert, kako je istakao, doživio je s posebnim emocijama.

Devetnaestogodišnji Ante Milić, pratnja na harmonici također je završio osnovnu i srednju muzičku školu instrumentalni smjer harmonika u Muzičkoj školi I. i II. stepena u Mostaru, u klasi profesora Aleksandra Stojanovića.

“Presretan sam što me Marija pozvala kao gosta na svom koncertu i drago mi je da smo Mostarcima imali priliku uljepšati ovu vrelu noć”, istakao je Milić.

“Mostarsko ljeto 2021” se nastavlja u nedjelju u 20:00 sati, kada će u spomen kući Džemala Bijedića biti upriličena promocija knjige “Priče iz Hercegovine” Senadina Volodera.