Otvorena izložba o razvoju, rušenju i obnovi Starog mosta

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” večeras je u Centru za kulturu Mostar večeras upriličena izložba arhivske građe “Mostar Stari grad, razvoj-rušenje-obnova” autora Amira Pašića.

Zahvaljujući njegovoj bogatoj privatnoj arhivi, publika će imati uvid u brojne dokumente, crteže i fotografije, koji govore o razvoju, rušenju i obnovi Starog mosta i Starog grada.

Amir Pašić je svjetski ekspert iz oblasti arhitekture i očuvanja graditeljskog naslijeđa. 

Autor je i nominacije Mostara za upis na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne baštine, predavač na brojnim univerzitetima, te višestruko nagrađivan.

Širom svijeta je održao više od 100 konferencija na temu Mostara i Starog mosta, a poslije rata vodio je projekte za Fondaciju Aga Kahn i Islamsku konferenciju.

“Ideja je potekla od direktora Centra za kulturu da se na današnji dan kada je 17 godina od otvaranja mosta održi ova izložba. Ja sam bio involviran u sve moguće projekte, te sam bio koordinator otvaranja te 2004. godine. Poslije toga sam radio nominaciju za upis Starog mosta i Starog grada na svjetsku listu i sad je ovdje izložen de facto taj proces, radovi na tom projektu počevši od naših nekih predratnih radova koji su bili jako korisni za obnovu”, istakao je autor izložbe.

Dario Terzić, voditelj kulturnih sadržaja Centra za kulturu, ističe kako su izloženi i neki radovi koji su zapravo skice, ideje i zamisli koje nisu realizovane. Tu su još također neke slike koje su rekonstrukcije Starog grada kakav je on bio prije 400-500 godina. Kroz prizmu građe na Pašićevoj izložbi jednostavno možemo spoznati Mostar, istakao je Terzić.

“Mostarsko ljeto se nastavlja u subotu 24.7.2021. u 20.30 sati kada će u Centru za kulturu Mostar biti upriličen koncert “Marija Mila Milas I prijatelji”.