Radovi Aleksandre Kokotović prvi put pred mostarskom publikom

Slikarica Aleksandra Kokotović večeras je u Centru za kulturu Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ predstavila svoja djela mostarskoj publici. Postavka nosi vrlo interesantan naziv „Izgubljena zemlja Lemurija“, a autorica nam je otkrila nešto više o tome.

„Meni je inspiracija bila zemlja Lemurija. To je drevna zemlja koja je postojala prije i za vrijeme Atlantide. Za njene stanovnike se vjeruje da su bili veoma spiritualni, na visokoj frekenciji duhovnosti i upravo to je segment koji je mene inspirisao, jer se inače cijeli život bavim spiritualnim stvarima i praksama.“, istakla je Kokotović.

Dodala je da je za Mostarce priredila 12 slika ulje na platnu i 10 crteža.

„Najviše slika je ulje na platnu. Pet slika su kombinovana tehnika, a tu sam koristila mermer koji sam lomila i sitnila, koristila sam asfalt, jutu, kanab, i preko toga sam opet radila uljem. Uglavnom uljem radim uvijek, a također imam i lavirani tuš.“

Kokotović je istakla da je bila vrlo uzbuđena zbog večerašnje izložbe u Mostaru.

„Prvi put izlažem u Mostaru i jako sam srećna. Divno je biti dio nečega tradicionalnog, dio jednog ovakvog tima koji godinama djeluje. Svi znamo da je umjetnost dobra za dušu. Iza nas je bezbroj otkazanih izložbi, događaja, zatvorenih galerija i neotvorenih ateljea, što znači bezbroj duša kojima je potrebna njega. Festivali kao što je „Mostarsko ljeto“ su, pogotovo u ovim neprijatnim pandemijskim vremenima melem. Okupljaju nas umjetnike i ljubitelje umjetnosti da razmijenimo iskustva, da porazgovaramo i nahranimo dušu. Ovim putem bih se zahvalila Centru za kulturu Mostar za velikodušno gostoprimstvo.“, naglasila je Kokotović.

Aleksandra Kokotović, rođena Sarajka s adresom u Beogradu, ime je koje stoji iza prekrasnih umjetničkih djela koja krase brojne javne objekte poput hotela, restorana, korporativnih prostora. Riječ je o umjetnici čija se djela izlažu u najprestižnijim galerijama regiona.

Sutra će u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ biti promovisana knjiga „Na margini: likovi u romanima Ćamila Sijarića“ autorice prof. dr. Dijane Hadžizukić. Promocija će biti održana u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci sa početkom u 20 sati.