Pogledajte šta Vas očekuje ove sedmice na „Mostarskom ljetu“

Pogledajte sadržaj koji očekuje mostarsku publiku u sklopu “Mostarskog ljeta 2020” ove sedmice.

Likovna izložba “Izgubljena zemlja Lemurija” autorice Aleksandre Kokotović biće održana večeras u 20:30 sati u Centru za kulturu Mostar.

Aleksandra Kokotović, rođena Sarajka s adresom u Beogradu, ime je koje stoji iza prekrasnih umjetničkih djela koja krase brojne javne objekte poput hotela, restorana, korporativnih prostora. Riječ je o umjetnici čija se djela izlažu u najprestižnijim galerijama regiona.

U utorak, 28.07.2020 godine u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci bit će promovisana knjiga “Na margini: likovi u romanima Ćamila Sijarića” autorice prof. dr. Dijane Hadžizukić sa početkom u 20 sati.

Riječ je o knjizi čiji je cilj osvijetliti poziciju i ulogu marginalizovanih likova iz dva različita ugla i pokazati da su u Sijarićevim romanima oni bitan dio narativne strukture djela, a podređen i potisnut član društva u specifičnom hronotopu romana.

O knjizi će govoriti: doc. dr. Irma Marić, doc.dr. Lejla Žujo-Marić i mr.sc Fatima Trbonja.

Izložba fotografija pod nazivom “Ljepota različitosti” autorice Sonje Marić biće otvorena u srijedu, 29.7.2020. godine, u 20 sati u prostorijama Centra za kulturu Mostar.

Serijom crno-bijelih fotografija će se prikazati dio pozitivne i lijepe strane Mostara koja, u simbiozi sa svojim gradskim, kulturnim i sakralnim objektima, čini posebnu priču koja se još uvijek može čuti i vidjeti. Izložba je dio projekta IMEP – Programa za osnaživanje nezavisnosti medija.

Iste večeri, u Muzičkom centru Pavarotti, polaznici jazz radionica, koje organizuje ova institucija treću godinu zaredom, održat će koncert “Jazz masterclass session” sa početkom u 21:30 sati.

Radionicu su vodili ponajbolji BH muzičari: Dino Šukalo (gitara), Amar Češljar (bubnjevi), Atilla Aksoj (bass gitara) i Adis Sirbubalo (klavir).

Svi događaji se održavaju u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ i u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH. Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, uz podršku Grada Mostara i kompanije BH Telecom.