Upriličena izložba radova “Kuća-ograničenje i kosmos”

U organizaciji Muzeja Hercegovine Mostar, a u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ večeras je u Spomen kući Džemala Bijedića održana izložba radova, autorice Merime Ivković, pod nazivom „Kuća – ograničenje i kosmos“.

“Kao ljudi svjesni smo svojih ograničenja, ali isto tako smo svjesni veličine kosmosa. Ovdje se radi o prevazilaženju samih nas, kao i prevazilaženju ograničenja. Na slikama se pojavljuju nagorjeli dijelovi fotografija što implicira ljudsku memoriju, memoriju koja ograničava ali i daje smisao svijesti koja teži da se ostvari. Tehnika je proizašla iz samog procesa rada, a u pitanju je upotreba materijala, desukcije i paleža kao likovnog sredstva.”, istakla je autorica izložbe Merima Ivković.

O izložbi je govorila i kustosica Majda Turkić.

“Ono što je jako zanimljivo u Meriminom konceptu izložbe koji je zapravo samo jedan fragment cijelog njenog ciklusa koji ona radi unazad 9 godina, je to da ona obrađuje i propituje značenje doma. Dom je također identitet, dakle prostor u kojem je izgrađen naš sentiment, naš karakter, u kojem smo odrastali i sva ona sjećanja koja i danas nosimo sa sobom, i ona nas definiraju. Ovo što Merima radi koristeći tu formu kuće, to je morfološka forma kuće, ali i fenomenološka forma doma, dakle dom ono što utiče na nas. Što više starimo to više počinjemo da shvatamo značenje sjećanja koja su nas definirala. Pomalo nostalgično, pomalo melanhonično ali i u principu to je univerzalna priča, kroz koju svi mi na ovaj ili onaj način dovodimo sebe u stanje da se propitujemo o tome šta znači taj prostor, dom, grad, ulica u kojoj smo odrastali, te postavljamo pitanje da li smo mi zahvaljujući toj ulici, tom domu ovakvi kakvi jesmo? Zapravo jesmo, jer dok se god vraćamo tome i promišljamo o tome, očito da je to naš početak, naše bitstvo.”, kazala je Turkić.

Turkić je naglasila i da “Merima jednostavno želi taktilizirati odnosno opipti to sjećanje, to nešto iščezlo iz njenog života, ali da i nama pokaže kroz svoje radove kako i mi možda nesvjesno promišljamo o tome. Mislimo da je to samo puko sjećanje. ali je ustvari jedan nevjerovatni psihološki proces kroz koji svi prolazimo, koji nas dotiče, formira i zbog kojeg imamo neke različite faze i osjećanja.”

U radovima iščitavamo i vizuelno doživljavamo nastojanje autorice da „uhvati“ svjetlost, bljeskove, treptaje, te da, oslanjajući se na iskustva enformela, otjelotvori i materijalizuje svoja likovna promišljanja, sebe i svoj umjetnički duh u datom trenutku. Isijavanje, refleksije, prelamanja svjetlosti, osvjetljenje koje dopire iznutra i sjenke na zidu, doprinose tajanstvenoj, mističnoj atmosferi a svaki rad se doima poput snoviđenja.

Sutra u Pozorištu lutaka Mostar publika će imati priliku uživati u izvedbi predstave „O nježnosti“ autorice i redateljice Ines Pašić, sa početkom u 11 sati.