U Centru za kulturu Mostar održana izložba fotografija „U vodi svijet“

U organizaciji Centra za kulturu Mostar, večeras je održana izložba fotografija pod nazivom „U vodi svijet“. Riječ je o izložbi koja je rezultat nagradnog konkursa koji je otvoren početkom tekuće godine, a koji je objavila ova institucija kulture s ciljem razvijanja svijesti o važnosti vode, posebno one pitke, o pravilnom odnosu prema vodi, te razvijanje ekološke svijesti i pravilnog odnosa prema čuvanju i zaštiti vode.

Za konkurs je vladao veliki interes, te je čak 96 autora iz 4 države: Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH poslalo svoje radove. Ukupno 260 fotografija je pristiglo na adresu Centra za kulturu Mostar od kojih je odabrano njih 40 koje su večeras prikazane na izložbi.Obzirom da je konkurs takmičarskog karaktera na večerašnjem događaju dodijeljena su i nagrade za tri najbolje fotografije. Treće mjesto osvojio je Hamid Jamaković, drugo mjesto Mladen Topić, dok je pobjednica konkursa Antea Miloloža. Navedenim dobitnicima uručene su vrijedne novčane nagrade.

„Prijateljica mi je poslala link za konkurs, a obzirom da dosta fotografišem prirodu, odlučila sam se za tri fotografije koje sam poslala. Kada idem na neki konkurs ne očekujem ništa, jer se ja amaterski bavim fotografijom i još učim. Nagradom sam iznenađena ugodno i ovo mi je prvo javno priznanje što mi iskreno puno znači. Bavim se planinarenjem, i prirodu posebno volim, a kod nas u BiH je jako lijepa priroda, te ima dosta lijepih pejzaža i motiva za fotografisati, tako da su to moji najčešći motivi.“, istakla je pobjednica konkursa Antea Miloloža.Mladen Topić, koji je osvojio nagradu za drugo mjesto kazao je da se na konkurs odlučio prijaviti čim je isti vidio na internetu.

„Bavim se profesionalno fotografisanjem, magistar sam novinarstva, te fotografišem za posao, dok se privatno bavim umjetničkom fotografijom već nekih 7 godina. Imam dosta fotografija na kojima je motiv voda. Živim u Prozoru-Rami, jednom kraju koji je bogat vodom, vodopadima, imamo i jezero, tako da mi je bilo više nego logično da se prijavim. Bilo je dosta prijava, negdje možda jesam malo očekivao da ću biti među prva tri mjesta, ali evo na drugom sam mjestu i oduševljen sam. Inspiracija za motive koje najčešće fotografišem su pejzaži, putovanja i tradicija.“, naglasio je Topić.

Dobitnik nagrade za treće mjesto Hamid Jamaković kazao je da je konkurs pronašao na internetu, te s obzirom da studira geografiju, turizam i zaštitu životne sredine, to je povezao sa temom konkursa.

“S jedne strane to je područje kojim se ja bavim, istraživanjem zaštićenih vodenih područja, a s druge strane fotografija je jedna moja velika strast. Fotografiju zaista volim i velika mi je čast i zadovoljstvo što su se moje dvije fotografije našle u top 40. U životu nekako treba uvijek razmišljati pozitivno, da se da maksimum, pa ako bude bude, ako ne bude, nikom ništa, probali smo. Kada sam slao slike, očekivao sam da jedna bude u top 40, ali kada sam osvojio nagradu za treće mjesto onda sam se još više pozitivno iznenadio.“

Dodao je i da se opredijelio za street fotografiju, ali da je u zadnjih godinu dana povezao geografiju, turizam i fotografiju.

„Kada je riječ o prirodnim fotografijama, to je moj fakultetski poziv, ali moja prava ljubav je street fotografija, ali svakako da volim i jedno i drugo.“, istakao je Jamaković.

Sutra Vas u programu „Mostarskog ljeta“ očekuje razgovor i druženje sa dječijom književnicom Elmirom Helać-Mekić koje će biti održano u prostorijama Narodne biblioteke Mostar, odjeljenje na Luci, sa početkom u 19:30 sati.