Završen koncert “Muzikom u zajedničku budućnost”

Nakon turneja po Africi, Argentini, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Češkoj i Hrvatskoj, omladinski hor iz SAD-a „Boston City Singers“ gostovao je i u Bosni i Hercegovini.

U mostarskom Pozorištu lutaka, a u okviru „Mostarskog ljeta“ upriličen je njihov koncert “Muzikom u zajedničku budućnost”. Cilj im je, kako kažu, da kroz muziku stvaraju dobra djela. Izvode internacionalni program “muzike uz pokret”.

Na koncertu su izvedene kompozicije iz različitih dijelova svijeta pod umjetničkim rukovodstvom Jane Money, Kimani Lumsden i dr. Matthew Leese, te uz klavirsku pratnju dr. Tal Zilber.

Boston City Singers je neprofitabilna organizacija koja djeluje već skoro 25 godina i godišnje okuplja oko 500 djece i mladih od 4 do 18 godina podijeljenih u 15 različitih programa, u različitim dijelovima Bostona. Ima oko 500 članova.

Ove godine posjećuju Evropu – Češku, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U našoj državi su pored nastupa na Mostarskom ljetu u Pozorištu lutaka Mostar priredili koncert i u Bugojnu zajedno sa Vokalnim ansamblom Bugojno i Horoljubcima.

Pored hora „Boston City Singers“ nastupili su i Vokalni ansambl Bugojno i Horoljupci, te ansambl Mostarske kiše.

Na kraju koncerta Omladinski hor „Boston City Singers“ iz SAD, Vokalni ansambl i Horoljupci iz Bugojna, te Mostarske kiše zajednički su izveli ilahiju “Samo Allah istina je” prateći solo izvedbu članice hora “Boston City Singers” a potom koncert završili zajedno izvodeći pjesmu “Imagine there's no heaven”.