“Smrt u Hagu: nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću”

Predstavljena knjiga “Smrt u Hagu: nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću”

Nevenka Tromp, bivša uposlenica Međunarodnog suda pravde u Hagu te profesorica na Univerzitetu u Amsterdamu, u okviru „Mostarskog ljeta“, predstavila je svoju knjigu “Smrt u Hagu – Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću”.

Na predstavljanju ovog djela, govorio je i specijalni gost – Geoffrey Nice britanski tužilac i univerzitetski profesor koji je na Haaškom sudu vodio postupak protiv Slobodana Miloševića.

Knjiga se bavi trima temama: pokušava rekonstruirati što taj arhiv govori o Miloševiću kao političkom vođi; o ideologiji koja je prethodila formuliranju plana; i o kriminalnosti plana Miloševićeve politike od 1991. do 1999. godine.

Tromp je kazala kako smatra da je ova knjiga vrlo interesantno štivo i za građane BiH i sve druge s područja bivše Jugoslavije, ali svakako i studentima i mladim generacijama koje ipak trebaju početi od nekih najfundamentalnijih saznanja i o ratovima ali i o radu Tribunala koji je na veliki način utjecao na to što se u ovom trenutku misli i zna o tom ratu.

„Smrt Slobodana Miloševića je ustvari prekinula najvažnije suđenje na Tribunalu, a zakinula je time, ne samo žrtve nego i one u Srbiji koji su se decenijama borili protiv tog režima koji je i njima činio zlo. Ono što je najvažnije u tome je što nema presude za Slobodana Miloševića, što je ustvari država Srbija izbjegla dogovornost za ono što je on činio kao predsjednik te države. Drugim riječima da je došlo do presude i da je on kao predsjednik Srbije proglašen krivim za genocid u BiH onda bi tužba BiH protiv Srbije na Međunarodnom sudu pravde bila sasvim drugačija. Ovako, ovo suđenje je prekinulo taj neki kontinuitet od pojedinca i pojedinačne odgovornosti do kolektivne, pa do državne odgovornosti i to je Srbija na jedan fantastičan način iskoristila i s pravom mogu sada reći da nemaju presuda niti za pojedince koji su vodili srpsku politiku ‘90-tih, ali i da nema te državne odgovornosti Srbije za genocid u BiH i to se sada vidi u posttranzicijskim narativima gdje Srbija traži i historijsku satisfakciju i zato sada imamo ove komisije za ispitivanje činjenica u Sarajevu i Srebrenici vode tome da Srbija traži pomilovanje“, kazala je Tromp. Ona je dodala da njena knjiga govori o tome da nije bilo presude za Miloševića jer je umro, ali svi dokazi koje su sakupili i postoje u tom arhivu Tribunala ustvari naslućuju nešto sasvim drugo. „On nije bio predsjednik države zbog toga što ga je njegova žena stavila na to mjesto. On je bio predsjednik te države gotovo 10 godina i ako se narod nije slagao s tom politikom trebali su prestati glasati za njega. Ali, to je bio jedan veliki konsenzus osvajačkih ratova Srbije u postjugoslovenskom periodu gdje su se trebale širiti granice Srbije usprkos tome što su znali da se to može desiti samo zločinima, koji su apsolutno kulminirali na području BiH.
Moja knjiga i nije toliko drastična u svojim zaključcima, ali mislim da na jedan neutralan način destilira sve te faktičke stvari preko dokaza, izjava svjedoka, video materijala da bude jasno koliko je taj slučaj Milošević pokazao i individualnu i kolektivnu i državnu odgovornost i njihovu vezu“, istakla je Tromp.

Sir Geoffrey Nice je uputio riječi pohvale za djelo dr. Nevenke Tromp naglasivši, između ostalog, da je to unikatna knjiga izučavanja bogatog arhiva, iz kojeg je autorica uspjela izvući ključno i to predstaviti u knjizi.

„Ova knjiga će stajati kao čuvar istine, za pomoć svim žrtvama“, naveo je Sir Geoffrey Nice.

Kazao je kako pravda na Balkanu vjerovatno nije zadovoljena.

“Pojedinačni slučajevi koji su bili zadovoljavajuće vođeni i koji su doveli do nekog rješenja za neke žrtve, a žrtve su po mom viđenju na prvom mjestu bilo koje agende. U mnogim slučajevima se nije sudilo uopće, a ima slučajeva u kojima se sudilo, a u koje se miješalo od strane međunarodnih snaga. Tako da cijela priča nije isplivala na površinu. Tako da je odgovor na to pitanje, u određenoj mjeri da, a u određenoj mjeri ne”, kazao je Nice.