Lutkarka svjetskog glasa gostovala u Mostaru

Mostarska publika imala je privilegiju da može prisustvovati predstavi autorice Ines Pašić, svoje nekadašnje sugrađanke, danas stanovnice Lime, glavnog grada Perua. U okviru „Mostarskog ljeta“, u Pozorištu lutaka, gledali su „Modrine“.

Moglo bi se pomisliti da je već sve već rečeno nakon toliko godina traženja novih oblika u izražavanju pojedinih dijelova tijela i stvaranju autonomnih figura i likova. Pa ipak, oni koji su pogledali djelo Ines Pašić mogli su da svjedočiti visokoj kreativnosti. Iz “Modrina” se pojavljuju odsjaji, čežnje i uvjerenja koja su sazrijevala tokom čitavog vijeka umjetničkog spoznavanja Ines Pašić. Bića koja su živjela i šaputala u njenoj duši traže izlaz, žele biti viđena i afirmisati svoje postojanje.

Te čudne kreature, koja dijele njeno tijelesno tkivo, su duševna biografija koja se šapuće preko humora i poezije. One su krhke i smiješne, toliko ljudske koliko i lutkarka koja ih animira.
Prolaznost i ekstremna relativnost formi brišu granice između lutkarke i njenih kreacija imajući kao posljedicu intimnu scensku igru.

Ova istaknuta umjetnica od 1986. i početka svog rada u teatarskoj kompaniji ‘Teatro Hugo & Ines’ gostovala je sa svojim predstavama na scenama Japana, SAD-a, Kanade, Engleske, Francuske, Italije, Njemačke, Španije, Brazila, Argentine… i osvajala brojne značajne nagrade stručne kritike i publike.

Njen scenski projekat ‘Modrine’, kao rezultat dugogodišnjeg egzistencijalnog i kreativnog lutkarskog istraživanja, nastao je prije nekoliko godina i od tada je na svjetskoj turneji.