„Trg ratnika“ u punoj sali Narodnog pozorišta Mostar

“Trg ratnika” predstava rađena po tekstu čiji je autor engleski dramski pisac Nick Wood, u režiji Dine Mustafića, odigrana je u sali Narodnog pozorišta Mostar, koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Tema izbjeglištva, ugroženosti samo zato jer si pripadnik drugog naroda, raspad porodice u ratnom vremenu, i napokon snalaženje u novoj sredini u kojoj je zbog izbjegličkog statusa osjećaj mariginaliziranosti očajnički mučan, ispisana je jednostavnim, a emotivnim stilom.
To je intimna priča o ratnom stradanju, ispričana kroz vizuru brata i sestre koji prolaze kroz sve te strahote. Ova pozorišna drama, premijerno je izvedena 29. aprila 2005. godine, ali tema je i danas aktuelna.

“Aktuelna je i da ne pričamo o nekoj ratnoj tematici. Aktuelna je jer se priča nekako vuče kroz vizuru djece i kao takva je uvijek zanimljiva. Rijetko se susrećete sa takvom dramaturgijom da posmatrate svijet kroz rakurs dječijeg doživljaja života”, govori Belma Lizde Kurt, glumica.

“Ovo je jedna lijepa glumačka igra, veliki glumački izazov koji podjednako i Belma i ja volimo, osluškujemo i publiku koja nam je gurala taj vjetar u leđa, davala informacije da stanemo ovdje na scenu, samo nas dvoje, dvije stolice i par rekvizita. Ova predstava je važna da se igra i obnovi jer vraća vjeru u profesionalnu teatarsku etiku koja glumcu omogućava da se izrazi u minimalističkoj teatarskoj okolini”, poručuje glumac Mario Drmać.

Kvalitet ove predstave, u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo, potvrđuju i brojne nagrade, a mostarska publika imala je priliku pogledati u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2019.“