“U Mostaru svako mora prepoznati svoje greške i ne ponavljati ih, da bi ovaj grad krenuo naprijed”

Sidran: “U Mostaru svako mora prepoznati svoje greške i ne ponavljati ih, da bi ovaj grad krenuo naprijed”

U prepunoj sali mostarskog Centra za kulturu stanovnici grada na Neretvi imali su jedinstvenu priliku – razgovarati s akademikom, esejistom, scenaristom, pjesnikom – piscem najljepših i najinsprativnijih stihova te duboko promišljenih tekstova.

U vrijeme globalizacije, u “haosu” u kojem se nameće mnogo pitanja i (ne)odgovora, svaka riječ Abdulaha Sidrana, izgovorena u bilo kom obliku, predstavlja sliku o onome gdje smo bili, gdje se nalazimo i “kamo” idemo.

Abdulah Sidran je bosanskohercegovački pjesnik, prozaik i filmski scenarist. Njegova djela su prevedena na nekoliko svjetskih jezika. Kao filmski autor dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Poetsko-književni program pod nazivom “Književno veče sa akademikom Abdulahom Sidranom” održan je u sklopu manifestacije “Mostarsko ljeto 2019.”, a u organizaciji Narodne biblioteke Mostar.

Domaćin druženja bio je direktor Narodne biblioteke Mostar Rasim Prguda, moderator večeri profesorica Selma Aškraba, dok je u muzičkom dijelu programa nastupio Mustafa Šantić, istaknuti muzičar i direktor Muzičke škole u Mostaru.

Sidran je kazao da mu je drago što je ponovo u Mostaru, ali ujedno i žao kada vidi s kakvim poteškoćama i problemima se suočava Grad i njegovi stanovnici.

„Kultura može bar nakratko te teške dane učiniti lakšim“, kaže Sidran, te dodaje da nada za Mostar ipak postoji, ali da je za to potrebno prepoznati slabosti i loše načine upravljanja kod sebe samog, pa onda krenuti dalje.

„Nade ima u onom času kada prepoznamo koje su to greške koje sami činimo. I zapitati se zašto ih ponavljamo?!“ Pohvalio je sadržaje „Mostarskog ljeta“ kao nešto potrebno ovom gradu, posebno u teško vrijeme kroz koje prolazi.

„Naša je dužnost boriti se da sačuvamo snagu humora, snagu veselosti, prkosa, čak i u jako teškim situacijama“ – kaže Abdulah Sidran.