Otvorena izložba „U ogledalu“

Tematska etnološka izložba pod nazivom “U ogledalu” otvorena je u Centru za kulturu Mostar, a u okviru „Mostarskog ljeta“. Izložbu je organizovao Muzej Hercegovine Mostar u saradnji Zemaljskim muzejom BiH.

Autorica izložbe je Lebiba Džeko, etnološka stručnjakinja koja iza sebe ima nekolikoi različitih postavki sa kojim se predstavljala publici u državi, ali i van nje. Sve te izložbe vuku korijen iz bogate etnološke kolekcije Zemaljskog muzeja, za koju Džeko kaže da je neprocjenjiva i da svakodnevno u njoj nalazi predmete koji je iznova oduševljavaju.

Na izložbi su predstavljeni predmeti iz više kolekcija Odjeljenja za etnologiju i to kolekcije gradskog pokućstva, kolekcije ličnih predmeta, te kolekcije pomagala za preradu tekstila.

„Sjajno je vidjeti kako mi ovdje nismo nimalo zaostajali za Evropom, jer su naše žene koristile ista divna i ukrašena ogledala koja su se koristila i u Veneciji, recimo. U nekom pogledu smo čak bili i ispred njih“, ističe autorica.

Izložba nudi i neka nova saznanja o ogledalu. Historijski značaj, porijeklo i za šta su ga sve ljudi upotrebljavali. Tako se kaže da su prva ogledala od stakla najvjerovatnije izrađivali Rimljani. Na naše prostore ogledala su došla upravo njihovim posredstvom i za razliku od njihove upotrebe u prethodnim epohama, gdje je ogledalo imalo sakralnu funkciju, Rimljani su ga koristili kao predmet za svakodnevnu upotrebu, posebno kao dio pribora za uljepšavanje.

Sve do sredine dvadesetog stoljeća ogledalo je predstavljalo luksuzni predmet koji nije bio dostupan svima. Zbog skupocjenosti samog stakla i okviri ogledala su izrađivani od dragocjenih materijala kao što su srebro i sedef, i to posebnim, zahtjevnim, zanatskim tehnikama poput filigrana, inkrustracije, zlatoveza i duboreza u drvetu.

Upravo neka od tih bogato ukrašenih ogledala možete pogledati i na izložbi, gdje su jasne različite tehnike izrade i ukrasa od istoka do zapada Evrope.