Mostarskoj publici predstavljena knjiga “Karikature”

Knjiga “Karikature“ čiji je autor poznati karikaturista Ismet Ito Korjenić predstavljena je u Centru za kulturu Mostar, u okviru „Mostarskog ljeta“, a u saradnji sa IC Štamparijom Mostar.

Mostarac Ismet Ito Korjenić rano se počeo baviti karikaturom, a 1965. godine prvu karikaturu objavio je u sarajevskom Oslobođenju. Do početka rata, u gotovo svim novinama na području bivše Jugoslavije objavio je više od 10.000 karikatura kojima je prenosio specifičan mostarski humor.
Imao je više od 20 samostalnih i 40-ak kolektivnih izložbi širom svijeta, a izlagao je od Japana preko Kanade sve do Moskve, Londona, Beča…

Karikaturama prikazuje aktuelne teme, sve one paradigme koje postoje, ali i ukazuje na sve ono što pravi problem.

„Karikatura traži osjećaj da se primjete stvari. Njom se tretira sve. Od sporta do politike. Dužnost karikaturiste da je prepozna i da napravi pravilnu dijagnozu. Crtežom se može bolje oslikati stanje u društvu, nego s desetak kartica teksta koje niko neće ni pročitati jer danas niko nema vremena. Ljudi ovog vremena hoće da im je sve jasno u naslovu, podnaslovu i opremi članka“ – kaže autor.

Korjenić je bio i spoljni saradnik u mostarskom listu “Sloboda” u kome je ostavio upečatljiv trag secirajući tadašnje društvo sa ciljem da ukaže na sve anomalije. Autor je u postratnom vremenu priredio nekoliko izložbi vraćajući, kako kaže, dug svom rodnom gradu. Dobitnik je nagrade 14. februar Grada Mostara za inovatorstvo i profesionalni angažman kao mašinski inžinjer. Živi i djeluje u Australiji.