Ceremonija svečanog otvaranja “Mostarskog ljeta 2018”

Sinoć je ispred Centra za kulturu grada Mostara upriličena ceremonija svečanog otvaranja međunarodne kulturno-turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“.

Istu je otvorio Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, gospodin Denis Zvizdić koji je zahvalio organizatorima na pozivu i prilici da proglasi otvorenom jednu ovako značajnu manifestaciju. Predsjedavajući Zvizdić naglasio je značaj koji ovaj događaj ima za Mostar izražavajući nadu da će organizatori, uz pomoć svojih partnera i drugih institucija vlasti kao i uz pomoć samog Vijeća ministara uspjeti u naumu da vrlo uspješno rade na duhovnoj nadgradnji i jačanju kulturnih i turističkih kapaciteta Mostara.

U ime organizatora „Mostarskog ljeta“ prisutnima se obratio direktor Centra za kulturu gospodin Senad Suljić. „Manifestacija je postala događaj internacionalnog karaktera a samim time i od značaja ne samo za Grad Mostar već i državu Bosnu i Hercegovinu. Prepoznajući kvalitet i važnost “Mostarskog ljeta”, mnoge zemlje preko svojih diplomatsko-konzularnih predstavništava žele biti dio ovog projekta u namjeri da promovišu vrijednosti svojih zemalja, što dokazuje i večerašnji sadržaj naših prijatelja iz Francuske“ izjavio je Suljić.

Generalni sponzor manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“ je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK u ime kojeg se posjetiocima obratio ministar dr.sc. Rašid Hadžović, ističući čvrstu odluku da Ministarstvo podrži „Mostarsko ljeto“ čije aktivnosti doprinose unapređenju ne samo kulturne ponude i raznovrsnosti kulturnih sadržaja već i jačanju turističkih kapaciteta. Naročit akcent stavljen je na koncert Dine Merlina koji će se održati 11. augusta na platou ispod Starog Mosta, čiju organizaciju je podržalo i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK, te kompanija BH Telecom.

Prisutnima se obratio i Raid Faure-Abu Zaideh, zamjenik Direktora Francuskog instituta i ataše za francuski jezik pri Ambasadi Francuske u Bosni i Hercegovini koji je zahvalio organizatorima „Mostarskog ljeta“ na prilici da Francuski institut bude jedan od partnera ovogodišnje manifestacije.

Ceremoniji su prisustvovali i generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, Predsjedavajući predstavničkog Doma Parlamenta Federacije BIH Edin Mušić, Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago te mnogi drugi predstavnici političkog i društvenog života i brojni gradjani Mostara.

Na samom otvaranju, prisutni su imali priliku uživati u dva događaja, i to u koncertu mlade francuske kantautorice Pomme i izložbi slika akademskog slikara Anela Pale.

Pomme je umjetničko ime dvadesetdvogodišnje kantautorke iz Liona, Kler Pomme (Claire Pommet). Za mostarsku publiku je svirala više instrumenata (gitaru, autoharfu i mini klavir) te pjevala pjesme koje na pitak način, u stilu francuske šansone, prenose nekad i kompleksne probleme odrastanja, društva i, naravno, ljubavi.

Anel Pala mladi je mostarski akademski slikar koji se publici prvi puta predstavio samostalnom izložbom pod nazivom „Mediteran“, o kojoj je pored umjetnika govorio i predsjednik udruženja likovnih umjetnika Mostara Zlatko Serdarević.

Naredni program na „Mostarskom ljetu“ je predstava za djecu pod nazivom “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”, prema pričama Čudovište iz pozorišta Rijada Ljutovića i Lutkar i njegova djeca Fahrudina Kučuka. Predstava je na sceni Pozorišta lutaka u Mostaru u nedjelju, 24.6.2018. godine u 12 sati a ulaz je besplatan.