Upriličena izložba “Svjetlost juga i sjevera”

U okviru „Mostarskog ljeta 2018“, u Centru za kulturu Mostar održana je foto-izložba pod nazivom „Svjetlost Juga i Sjevera“, autora Faruka Kajtaza. Izložba se bavi motivima dva grada na različitim dijelovima Evrope. Radi se o fotografijama Mostara i glavnog grada Švedske – Stockholma.

„Izložba je moj pokušaj da ispričam svoju verziju priče o dva grada, Stockholmu i Mostaru. Pokušaj da se sagleda jedna kulturološka vizija Evrope, sjevera i juga, Baltika i Mediterena, te da se ukaže na sve različitosti, ali i sve sličnosti koje vežu naizgled dva udaljena dijela Evrope. Smatram da je Evropa područje velikih različitosti i da je to mjesto potencijalno velikog suživota i razmjene ideja, pogotovo u sferi kulture. Mislim da su i Mostar i Štokhoklm primjeri na kojima se može učiti suživot, dva mjesta koja su naizgled potpuno različita, ali mislim da dijele tu zajedničku ideju multikulturalne Evrope.“, istakao je Faruk Kajtaz, autor izložbe „Svjetlost Juga i Sjevera“.

Faruk Kajtaz je dugogodišnji novinar i urednik, a već se desetak godina bavi digitalnom fotografijom. Izdavačka kuća Buybook iz Sarajeva objavila je njegov foto album “Mostar – Old town”. Izložba fotografija “Svjetlost Juga i Sjevara” je njegova prva samostalna izložba.

„Nakon što sam napravio par hiljada fotografija shvatio sam da posjedujem materijala da bi se mogla napraviti jedna izložba. Obzirom da sam u posljednje vrijeme često boravio u Štokholmu shvatio sam da postoji ideja koja bi se mogla povezati i uvezati kroz tu evropsku priču i multikulturnu priču Evrope bez granica. Plod svega toga je ova izložba.“, navodi autor pomenute izložbe.

O utiscima, nakon pregledanih fotografija, kazao nam je prisutni Mostarac, Darko Dodik. „Ono što sam ja vidio u tim slikama, to su snažne emocije autora koje je prenio na taj dokument. Ova izložba je dokaz da je fotografija medij koji najbrže i najbolje prelazi granice.“, kazao je Dodik.

Posjetioci su naprije uživali u kratkom videu, kojeg je autor pripremio za svečano otvaranje. Pomoć u realizaciji video clipa pružili su Mirsad Behram i Senad Kajić. Izložbu je prepoznala i Ambasada Kraljevine Švedske u BiH. Ambasador Anders Hagelberg nije bio u mogućnosti prisustvovati večerašnjem otvorenju, ali je uputio svoju poruku, koju je pročitala novinarka Radija gradska mreža Senada Malanović. Zatim se prisutnim obratio autor, nakon čega su svi posjetioci imali priliku i čuti autorovu poemu na bosanskom i na engleskom jeziku, a koja nosi isti naziv kao i večerašnja izložba.