KAYMEK: izložba rukotvorina

Treći po redu program u organizaciji partnera ovogodišnje manifestacije „Mostarsko ljeto“, Instituta Yunus Emre, bila je izložba rukotvorina koja je upriličena u ovom Institutu. Radi se o izložbi na kojoj je predstavljeno oko 200 radova polaznika kurseva koje organizuje ovaj Institut u saradnji sa KAYMEK centrom za edukacijske kurseve i umjetnost.
“KAYMEK” centar u saradnji sa Institutom Yunus Emre, već iza sebe ima 3 godina rada, a imali smo preko 1000 polaznika. U proljetnom ciklusu imali smo oko 100 polaznika, naše mostarske dame, na 3 ponuđena kursa: izrada dekoracija od filca, pletenje i bojenje platna . Prije pomenutog proljetnog ciklusa, njih 12 je otputovalo u Kayseri , te imalo priliku da vide šta se to radi u KAYMEK-u, kao i da se pobliže upoznaju sa kursevima. Pored toga, imali su priliku da se druže sa profesorima i da obiđu Kayseri i Kapadokiju. Večeras imate priliku da vidite 200 ručnih radova koje je napravilo ovih 100 dama zajedno sa našim profesoricama iz Kayserija na pomenuta 3 kursa. Profesorice iz Kayserija, nažalost, nisu večeras sa nama.“, istakla je Billur Dilber, upravnica KAYMEK-a Mostar.

Izložbi rukotvorina prisustvovala je i generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Zerrin Kandemir, koja se obratila mnogobrojim posjetiocima.

„Opet su polaznici kursa KAYMEK-a za nas pripremili jednu predivnu izložbu, za koju mogu reći da sa svim svojim bojama i motivima koji su korišteni, u potpunosti reflektuje divnu ljetnu atmosferu u Mostaru. Mislim da je ovo izložba koja, u svakom slučaju, odgovara konceptu manifestacije „Mostarsko ljeto 2018“., istakla je generalna konzulica Republike Turske u Mostaru, Zerrin Kandemir.

Prisutnim se obratio i direktor Instituta Yunus Emre, Yunus Dilber, koji je istakao važnost ovakvih aktivnosti i projekata.

„Naime, mi smo dosada u Mostaru na našim kursevima imali oko 1000 polaznika koji su pravili radove u finoj atmosferi i otprilike 10 branši različitih umjetnosti, dakle, proizvodili su najmanje 10 različitih rukotvorina. Ukoliko je jedan polaznik uspio da napravi 10 radova u okviru naših kurseva i nakon istih, to znači da smo mi ovim projektom Mostar obogatili za otprilike 10 000 umjetničkih djela. To je nešto na čemu se trebamo zahvaliti samo našim polaznicima. Uistinu im čestitam, što su svojim talentom doprinijeli ovom našem projektu, i što nas uvijek iznenade prelijepim radovima na izložbi.“, kazao je direktor instituta Yunus Emre Yunus Dilber, te je najavio i naredne aktivnosti ovog Instituta koje nas očekuju u okviru „Mostarskog ljeta 2018“.

Nakon uvodnog dijela, polaznicama proljetnog ciklusa podijeljene su potvrde o uspješno završenim kursevima. O iskustvu na kursu porazgovarali smo sa jednom od polaznica gđom Majdom Hubanom, koja nije sakrivala svoje oduševljenje.

„Prošle godine sam pohađala kurs turske kuhinje, jer inače volim da kuham, tako da me to ponukalo da isti završim i zaista sam bila oduševljena. Iz tog mog iskustva i na nagovor mojih prijateljica sa kursa turske kuhinje, ove godine sam upisala kurs filcanja. Nisam ništa znala o tome, ali sam za ova dva mjeseca dosta toga naučila, naravno uz pomoć profesorice. Napravila sam dvije divne slike, nakit i šal, tako da sam i ovim kursom zaista oduševljena. Vjerovatno ću se ponovo prijaviti na neki novi kurs.“, pojasnila nam je polaznica kursa filcanja Majda Hubana.

Institut Yunus Emre Mostar, kao jedan od partnera „Mostarskog ljeta 2018“, upriličit će još nekoliko aktivnosti u okviru ove manifestacije. Riječ je o izložbi kaligrafije i ornamentike, samostalnoj izložbi Tarika Zagorčića, koji se izvještio u ebru umjetnosti, i drugim aktivnostima.