„Izabrana djela“ Hivzije Hasandedića

Hivzija Hasandedić ( 1915. – 2003.) je bio poliglot, sakupljač historijske i rukopisne građe, arhivist, historičar, literata, muzeolog, geneolog, teolog i profesor.

Na temelju brojnih domaćih historijskih izvora na orijentalnim jezicima dokumenata iz dubrovačkog arhiva, radova srpskih historičara i druge građe obrađivao je kulturnu baštinu Hercegovine. „Izabrana djela“ Hivzije Hasandedića promovisana su 8. augusta u Centru za kulturu.

O djelu i liku Hivzije Hasandedića govorili su: ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović, pjesnik i publicist Hadžem Hajdarević, historičarka Ramiza Smajić i doktor historijskih nauka Faruk Taslidža.

Od početka svoje naučno istraživačke karijere Hasandedić je shvatao značaj historijskih izvora, prije svega osmanske provenijencije, te se maskimalno posvetio njihovom prikupljanju, prevođenju i interpretiranju, uporno tragao za svakim tefterom, fermanom, sidžilom, bertom i bilo kakvim dokumentom koji se tiče historije Mostara, Stoca, Počitelja, Trebinja, Ljubuškog i cijele Hercegovine.