O manifestaciji

Mostarsko ljeto

Mostarsko ljeto je tradicionalna međunarodna kulturno – turistička manifestacija koja datira još iz 1979. godine a ima za cilj jačanje i obogaćivanje kulture i umjetnosti te turističke ponude u Mostaru a samim tim i u Bosni i Hercegovini.

Od 2008. godine manifestacija je bila prekinuta a potom ponovo pokrenuta 2015. godine u organizaciji u organizaciji pet institucija kulture u Mostaru: Centra za kulturu Mostar, Narodnog pozorišta Mostar, Muzeja Hercegovine Mostar, Narodne biblioteke Mostar i Pozorišta lutaka u Mostaru.

Cilj festivala „Mostarsko ljeto“ je jačanja i obogaćivanje kulturnog života u Mostaru i ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Jednako tako, Mostarsko ljeto želi obogatiti i turističku ponudu našeg grada i države. Sve kako bi se svi oni koji dođu ovdje, naravno uz stanovnike Mostara, osjećali još ugodnije i ponijeli lijepe utiske na “Mostarsko ljeto”.

Mostarsko ljeto svake godine priprema mnoštvo različitih sadržaja (koncerata, predstava, izložbi, promocija, radionica, druženja, prezentacija, književnih večeri, ceremonija i dodjela nagrada, plesova i igara, javnih rasprava i predavanja, filmskih večeri) koji se mogu razlikovati od godine do godine kako bi stanovnicima i mnogobrojnim posjetiocima Grada Mostara učinili što ugodnijim ljetne dane.

Mostarsko ljeto

2019

Ovogodišnja međunarodna kulturno-turistička manifestacija “Mostarsko ljeto” održat će se od 27. juna do 9. augusta s više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a okupit će, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta.

Organizatori “Mostarskog ljeta 2019” su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka u Mostaru.

Generalni pokrovitelji manifestacije je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji će i otvoriti ovogodišnje “Mostarsko ljeto”, a pokrovitelji su i kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Grad Mostar.

Projekte „Mostarskog ljeta“ podržavaju Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK. Partner „Mostarskog ljeta“ je Institut Yunus Emre Mostar, a sponzori BH Telecom, Turistička zajednica HNK i IC štamparija Mostar.

Kratki

Historijat

Da bi ukazali na neophodnost jedne kulturne manifestacije u ljetnoj sezoni, kada većina ustanova pravi pauzu, zaposlenici Narodnog pozorišta Mostar početkom ljeta 1950. godine organizuju gostovanja drugih pozorišnih kuća. I naredne, 1951. godine, tokom ljeta, priređeni su slični sadržaji, s predstavama i operama koje su prikazivane mostarskoj publici.

Sljedećih godina učestali su pokušaji pojedinaca da se osmisli redovna ponuda iz kulture tokom ljetne sezone, ali sve je završavalo bez konkretnih rezultata: osnivanja stalnog ljetnog festivala u Mostaru.

Prvi ozbiljan projekat inicirao je direktor Narodnog pozorišta Mostar Safet Ćišić 1960. godine. On je tadašnjoj Opštini Mostar i Turističkom savezu ponudio stručno izložen i temeljito obrađen elaborat za pokretanje kulturne manifestacije „Ljetne igre u Blagaju“. Nažalost, i ovaj projekat nije zaživio, mada su o njemu, na nivou Grada, pokretane rasprave 1962. i 1964. godine.
Početkom 1970. godine kada je umro poznati mostarski i bh književnik Hamza Humo predloženo je da se u Cimu, kod Mostara, na imanju porodice Humo, svake godine za vrijeme ljeta, održavaju književno-muzičke večeri. I ovaj prijedlog, uz nekoliko pokušaja da bude realiziran, počeo je i okončao time što su 1974. godine članovi Kluba pisaca RKUD-a „Abrašević“ u Huminoj kuli održali književno veče pod nazivom „Književno veče u Huminom Cimu“.

1975. godine, tokom jula i augusta, mostarski kantautor Dženan Đani Salković organizuje niz umjetničkih večeri „Tijelo poezije“.

Iste, 1975. godine krajem augusta, pod pećinom u Kujundžiluku, na inicijativu muzičara Muamera Kulukčije i teatrologa Gradimira Gojera počelo se s umjetničkim večerima „I pod pećinom svjetla…“

Konačno, 1978. godine ukazala se prilika da se ideja o osnivanju stalne kulturne manifestacije i realizira. U ovoj godini osnovana je Kulturno-prosvjetna zajednica Opštine Mostar. Već naredne, 1979. godine, usvojen je plan aktivnosti novoformirane stalne manifestacije iz kulture „Mostarsko ljeto“. Tako je Mostar dobio dugo željeni ljetni festival kulture.

Prva manifestacija „Mostarsko ljeto“ održana je od 10. jula do 12. septembra 1979. godine. Od tada, ova manifestacija traje i razvija se, da bi, veoma brzo, postala uvažavana ljetna kulturna smotra na kojoj su izvođeni brojni teatarski, muzički, folklorni, poetski, književni i likovni programi.

Dokumentacija o manifestaciji „Mostarsko ljeto“ stradala je u ratu 1992-1995., uništenjem zgrade u kojoj su bile prostorije Kulturno-prosvjetne zajednice Opštine Mostar, a koja je bila organizator festivala. No, ni u ratnom periodu manifestacija nije prekidana. Nažalost, dokumentacija o „Mostarskom ljetu“ u ratnom, kao i u periodu neposredno nakon završetka rata, nije u potpunosti sačuvana.

2008. godine gradske vlasti Mostara su, bez ikakve potrebe da objasne zašto i zbog čega, prestale da finansiraju ovu ljetnu kulturnu manifestaciju. Tako je bilo do 2015. kada „Mostarsko ljeto“ ponovo pokreće pet institucija kulture iz Mostara: Centar za kulturu, Narodno pozorište, Narodna biblioteka, Muzej Hercegovine i Pozorište lutaka Mostar.