Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Otvaranje manifestacije – predstva SARTR-a “Ay Carmela”

17.07.2020. u 21:00 - 22:30

Kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto 2020” svečano će biti otvorena na platou ispred Centra za kulturu Mostar u petak, 17. jula, sa početkom u 21 sat igranjem predstave „Ay Carmela“ Jose Sanchis Sinisterra, u režiji Roberta Raponje, nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Predstava “Ay Carmela” jedna je od najuspješnijih i najdugovječnijih predstava u Bosni i Hercegovini, nastala 1999. godine. U predstavi igraju: Selma Alispahić (Carmela), Dragan Jovičić (Paulino) i Jasenko Pašić (Gustavet).

“Ay, Carmela“ je hronika sjećanja na španski građanski rat i poklon umjetničkoj časti i dostojanstvu, humanizmu i moralnim kvalitetima kolektivne antifašističke svijesti. To je drama koja govori o kompleksnoj poziciji umjetnika i malog čovjeka u režimu koji oduzima slobodu u ratnim vremenima.
Ujedno je i priča o glumačkom i ljubavnom paru koji je tokom španjolskog građanskog rata primoran odigrati predstavu kao posljenji vapaj za milost zarobljenika Frankovih vojnika koje fašisti sutradan ujutro planiraju strijeljati. Močna i emotivna priča o suočenju, ne samo umjetnika, nego i individualca sa snagom i beskompromisnošću zla, te počast časti, dostojanstvu i moći umjetnosti da je sačuva u sukobu sa zlom.

Ulaz slobodan! U slučaju kiše otvaranje će biti upriličeno u Narodnom pozorištu Mostar.

Detalji

Datum:
17.07.2020.
Vrijeme:
21:00 - 22:30
Događaj kategorija:
,

Organizator

Narodno pozorište Mostar

Mjesto

Centar za kulturu Mostar
Rade Bitange 13
Mostar, Hercegovačko-neretvanski kanton 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map