Loading Događaji
  • This događaj has passed.

All Događaji

Likovna izložba “Bosna i Hercegovina”

05.07.2021. u 20:00 - 21:00

U okviru Mostarskog ljeta bit će otvorena izložba radova hrvatskoga slikara i grafičara, začetnika hrvatskoga umjetničkog obrta i dizajna, i jednog od utemeljitelja moderne i umjetničke hrvatske grafike, Tomislava Krizmana (Karlovac, 1882 – Zagreb, 1955), pod nazivom Tomislav Krizman – Bosna i Hercegovina

Rad i opus Tomislava Krizmana, te njegov umjetnički rad u okviru afirmiranja umjetničkog obrta i u okviru likovnog obrazovanja početno je mjesto istraživanja hrvatske likovne baštine od početka dvadesetog stoljeća do danas.

Od početka pa do kraja tridesetih godina dvadesetoga stoljeća, Krizman je uradio više grafičkih listova i putopisnih mapa, koje predstavljaju izuzetno vrijedan dokumentarni izvor za proučavanje krajolika i života ljudi prve polovine dvadesetog stoljeća u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Bosnom i Hercegovinom putuje prvi put prije 1907. godine, kada obilazi Mostar i Jajce, odakle su nastali listovi iz njegove rane mape Skice i dojmovi iz Dalmacije, Bosne, Hrvatskog zagorja i Beča 1907., te drugi put između 1908. i 1918. godine, kada obilazi najveći dio Kraljevine Jugoslavije.

Izložbom je predstavljeno 56 Krizmanovih radova koji se čuvaju u fundusu Muzeja Sarajeva, unutar Kolekcije umjetničkih djela, i dio su grafičke mape nastale u aprilu 1937. godine pod nazivom Jugoslavija u slici II: Bosna i Hercegovina – grafičkih listova izrađenih u tehnici bakropisa koji prikazuju scene i motive iz svakodnevnog života gradova i naselja Bosne i Hercegovine, ali i specifičnosti krajolika i arhitekture pod dugotrajnim utjecajem Osmanskog carstva i njegove specifične kulture. Mapa obuhvaća ukupno 24 bosanskohercegovačka grada i naselja – Banja Luka, Bihać, Bosanski Petrovac, Cazin, Doboj, Donji Vakuf, Jajce, Konjic, Ljubuški, Mostar, Mrkonjić Grad, Počitelj, Prijedor, Sarajevo sa okolicom, Stolac, Travnik, Trebinje, Vareš, Visoko, Višegrad, Vranduk, Vitina, Zenica i Zvornik.

O izložbi će govoriti: Hamdija Dizdar, autor izložbe

Alma Leka, direktorica Muzeja Sarajeva

Asim Krhan, direktor Muzeja Hercegovine

Zlatko Zvonić, historičar umjetnosti

Autor izložbe je Hamdija Dizdar, viši kustos Muzeja Sarajeva.

Autor: Tomislav Krizman

Muzej Hercegovine Mostar

Spomen kuća Džemal Bijedić

Detalji

Datum:
05.07.2021.
Vrijeme:
20:00 - 21:00
Događaj kategorija:
,
Događaj Tags:
, ,

Organizator

Muzej Hercegovine Mostar

Mjesto

Spomen Kuća Džemala Bijedića
Ulica Bajatova 4
Mostar, 88000 Bosnia and Herzegovina
+ Google Map
Telefon:
+387 36 551 602
View Mjesto Website