Zlatko Topčić premijerno promovisao novi roman u okviru „Mostarskog ljeta“

Premijerna promocija novog romana pod nazivom „Anadolovo pismo“ autora Zlatka Topčića upriličena je večeras u Narodnoj biblioteci Mostar u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“.

„Večeras prisustvujemo premijernoj promociji romana ‘Anadolovo pismo’ uvaženog književnika i kulturnog radnika Zlatka Topčića te nam je zadovoljstvo da smo prvi u BiH koji smo, u sklopu ‘Mostarskog ljeta’, upriličili ovu promociju. Radi se o jednom specifičnom žanru, trileru, koji je zasnovan na stvarnim historijskim događajima gdje je pisac sebi dao umjetničku slobodu da iskoristi svoju maštu, odnosno, fikciju da razriješi jedan historijski događaj koji je do dana današnjeg ostao nerazriješen“, istakao je direktor Narodne biblioteke Mostar Omer Mičijević.

Autor je naglasio da je na neobičan način započeo svoj književni put, sa 18 godina, pod pseudonimom Gold Taucher, pišući kriminalističke romane i novele te da se na „mjesto zločina“ vraća tačno 50 godina kasnije.

„Ovo je na neki način mali jubilej. Kao osamnaestogodišnji student objavio sam prvi triler i evo tačno pola vijeka poslije vraćam se, takoreći, na mjesto zločina i pišem ponovo krimić, triler, roman ‘Anadolovo pismo’ koji je, između ostalog, jedno semantičko polje. Govori o našim muhadžerima u Turskoj. Iznenađujuće je kako malo knjiga ima na tu temu imajući u vidu da između 5 i 7 miliona naših Bošnjaka su porijeklom i koji žive u Turskoj. To na neki način popunjava tu neku prazninu, na način koji je, siguran sam, književno relevantan“, navodi autor romana Zlatko Topčić, te je objasnio koliko je triler zahtjevan žanr.

„Naglašavam da je roman triler, jer je to nešto što je u našoj kulturi i književnosti prezreno, jako slabo zastupljeno, ispunjeno nekim predrasudama da je riječ o nekom manje važnom, sporednom žanru. Triler je izuzetno zahtjevan žanr. Smatram da postoje samo dobre i loše knjige. Sve se može pričati, nema tabu tema, ali samo je stvar načina kako ćete to napisati. To je ona priča kako je puno važnije kako napisati nego šta napisati. Ako sam išta pametno naučio od 18-godišnjeg Gold Tauchera, to je da književnost ne smije biti dosadna, mora biti zanimljiva, a oni koji su pročitali ‘Anadolovo pismo’ kažu da se čita u jednom dahu“, ističe Topčić.

Ovo je druga Topčićeva promocija u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“.

„Uživam čast i privilegiju da već drugu godinu zaredom promovišem svoj roman na ovoj prestižnoj manifestaciji. Prošle godine je to bio moj roman ‘28.6.1914.’, a ove godine promovišem roman, triler, ‘Anadolovo pismo’. Jedan je jedini razlog. Nigdje se, to vam govori čovjek koji iza sebe ima 40-tak knjiga, 12 prijevoda na 12 svjetskih jezika, koji je među tri/četiri najnagrađivanija domaća autora, domaćini na takav način, sa toliko poštovanja, ne odnose prema autorima i to je za mene nešto od presudnog značaja. Kada dođete na ‘Mostarsko ljeto’ vi gajite i na neki način ilustrujete tu jednu iluziju o značaju posla kojem ste posvetili cijeli život“, zaključio je Topčić.

Moderator promocije bila je Alema Omerika, a u muzičkom dijelu promocije nastupio je Adnan Pajević.

Naredni sadržaj u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto“ je književno veče sa Ruždijom Adžovićem, koje će biti upriličeno u utorak, 08.08., u Narodnoj biblioteci Mostar, sa početkom u 19:30 sati.