Zanimljivi sadržaji i ove sedmice na „Mostarskom ljetu“

U Pozorištu lutaka u Mostaru, u srijedu, 12.07., premijerno će u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ biti izvedena predstava “Žena jevrejka” inspirisanom jednočinkom iz djela Bertolta Brechta „Strah i bijeda Trećeg Rajha“, u režiji Nedžada Maksumića, sa početkom u 20 sati. U predstavi igraju: Ena Husić, Lejla Pajić, Tarik Bajramović, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić i Serđo Radoš. Predstava je namijenjena za odrasle, uzrasta 18+.

Ovaj dramski komad govori o zločinu nečinjenja, u vremenima uvođenja rasnih zakona u Njemačkoj, tridesetih godina prošlog vijeka. Ali, u ovakvoj dramaturškoj obradi, ovaj tekst postaje savremen i svevremen, i u njemu se mogu prepoznati sve žrtve progona u svim vremenima progona. Krivica visi ne samo nad onima koji zločine čine nego i nad onima koji ih šutke promatraju.

Naredne večeri, četvrtak, 13.07., u Centru za kulturu Mostar, bit će upriličena promocija edicije „Hamajlija za bosansku kuću“ autora Esada Kopića Osmanovića, sa početkom u 20 sati.

Riječ je o ediciji koja se sastoji od 1.000 pjesama u pet knjiga, a o istoj će osim autora govoriti i dr. sc. Alen Kalajdžija.

Promocija knjige „Kuka“ autorice Julijane Mladenovske-Tešije bit će održana u petak, 14.07., u 19 sati, u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci. Promotor knjige bit će Asmir Kujović.

Julijana Mladenovska-Tešija doselila se u Osijek prije gotovo 20 godina. Diplomirala je filozofiju u Skopju, magistrirala teologiju u Osijeku, na interdisciplinarnom je doktoratu u Utrechtu. Predavačica je na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu. Aktivna je u civilnom sektoru.

Iste večeri (petak, 14.07.) u 20 sati na maloj sceni “Studio 64” Narodnog pozorišta Mostar bit će izvedena predstava “Sve je to iz kuće” autorice Emine Omerović, u režiji Ajle Bešić, nastala u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. U predstavi igraju: Adna Kaknjo, Anđela Ilić i Adem Smailhodžić.

“Sve to je iz kuće je porodična drama koja govori, prije svega, o važnosti komunikacije između roditelja i djece. Tekst se na jedan suptilan način bavi temom vršnjčakog nasilja, gdje je fokus prvenstveno na tome kako će roditelji reagirati na slučaj koji se desio među tinedjžerima. Također, govori o licemjernosti društva koje nameće da je porodica i ono što se čuva „među četiri zida“ sveto, ali se unutar tih zidova često kriju brojne tajne, neizgovorene istine, sumnje i strahovi, koji nastaju iz želje da zaštitimo sebe, ali i svoje bližnje. Koliko, zapravo, sve porodice nalikuju jedna na drugu i da li smo uopšte u stanju kreirati autentičnu porodicu, ni sličnu onima oko nas? Da li, ustvari, samo kreiramo autentičnu sliku o nama kakvi bi voljeli da smo? Samo se čini da i te slike sve više liče jedna na drugu…”, zapisala je o predstavi dramaturginja Nedžma Čizmo.

Organizatori manifestacije „Mostarsko ljeto“ su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom.