Program „Mostarskog ljeta“ ove sedmice u znaku književnosti

Ljubitelje književnosti, u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto“, ove sedmice očekuju tri promocije knjige.

U utorak, 01.08., u Centru za kulturu Mostar, bit će održana promocija knjige “Putovanje kroz Bosnu 1530” autorice Bisere Suljić Boškailo sa početkom u 20 sati. O knjizi će osim autorice govoriti prof. dr. Lejla Žujo i dr. Dario Terzić.

„Putovanje kroz Bosnu 1530. kakvu je Kraljevinu Bosnu zatekao i opisao Benedikt Kuripešić 1530 sastoji se iz tri dijela: prvi dio je eseističko naučni i on obrađuje teme kao što su: opšti podaci o najstarijem putopisu kroz Bosnu od Benedikta Kuripešića iz 1530. g., te kako putopisac Kuripešić zatiče i vidi Hrvatsku, Srbiju i Bosnu na svom putovanju 1530. g. Autorica ovdje analizira najstariji bh putopis iz 1530 i pokazuje u kom kontekstu nalazimo jednom pomenutu zemlju Srbiju, 7 puta Hrvatsku, a 32 puta riječ Bosnu/Kraljevinu Bosnu u Kuripešićevom putopisu. U ovom dijelu knjige autorica se bavi i sama prevodom originalne knjige, jer smatra da su raniji prevodioci pravili razne greške koje su stvarale pogrešne historijske logike, na osnovu koje su velike sile također stvarale pogrešnu sliku o Bosni, što je bilo veoma kobno po njene narode. Znači, autorica u knjizi traži istinu i iznosi tu istinu čitaocu na vidjelo.“ izvod iz recenzije prof. dr. Zrinke Ćoralić.

Promocija knjige “Mostari, Dnevnik čuvara mosta” autora Gündüza Vassafa bit će upriličena u srijedu, 02.08., u Institutu Yunus Emre, sa početkom u 20 sati. O knjizi će osim autora govoriti i mr. sc. Nusret Omerika.

„Posebna karakteristika ovog dnevnika, koju moramo naglasiti, jeste da se autobiografska promišljanja isprepliću s historijskom faktografijom grada Mostara. Historija Mostara je vjerodostojno pretočena na papir, kazana precizno, naučno provjereno i sistemski valorizovano. Autor ovog prekrasnog dnevnika Gündüz Vassaf je ugradio sebe, koliko u tekst toliko u Mostar, njegove ljude i Stari most, praveći izvanredno niz dokumentarističkih slika prepoznatljivih i onome ko živi u Mostaru kao i onome ko dođe da ga posjeti. Sve što je napisano omeđeno je prostorom Starog mosta, vremenom njegove gradnje i rušenja, datumima iz historije koji određuju njegovo, ali i postojanje grada, te značajnim ličnostima što su ovjekovječili ovo podneblje.“ izvod iz recenzije mr. sc. Nusreta Omerike.

U Narodnoj biblioteci Mostar, u subotu, 05.08., bit će održana promocija knjige „Anadolovo pismo“ autora Zlatka Topčića sa početkom u 19:30 sati. O knjizi će osim autora govoriti književnik Asmir Kujović.

Nova knjiga Zlatka Topčića „Anadolovo pismo“ drži čitaoca „na ivici” dok se radnja romana približava svom vrhuncu. Skrivanje važnih informacija i detalja bitan je segment žanra, a Topčić ga maestralno koristi ispisujući uzbudljivu priču. Roman „Anadolovo pismo“ je triler, ali je i roman s povjesnom potkom, roman karaktera, ispisan raskošnim stilom i preciznom sintaksom.

Organizatori manifestacije „Mostarsko ljeto“ su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište u Mostaru, Muzej Hercegovine Mostar, Narodna biblioteka Mostar i Pozorište lutaka u Mostaru. Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, a sponzori su Grad Mostar i kompanija BH Telecom.