U okviru „Mostarskog ljeta“ upriličena izložba „Svetozar Ćorović – književna ostavština“

Večeras je u Spomen kući Svetozara Ćorovića, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2023“, upriličena izložba pod nazivom „Svetozar Ćorović – književna ostavština“ autora Ibrahima Dizdara.

„Večerašnja izložba na kojoj se radilo duži period, rezultat je napora Muzeja Hercegovine Mostar da svoje zbirke, svoje depandanse učini dostupnim i predstavi našem građanstvu i široj javnosti. Građa koju prezentujemo će ubuduće krasiti amijent ovog objekta u kojem se nalazimo. Izložba posvećena Svetozaru Ćoroviću, njegovoj porodici i književnom stvaralaštvu koje je ostavio iza sebe, tematska je izložba zbirke Ostavštine Svetozara Ćorovića koju Muzej baštini, brine o njoj te predstavlja jednu selekciju navedene književne građe. Želio bih istaknuti da je rezultat ovog projekta što je navedena zbirka i digitalizovana te na taj način sačuvana za vrijeme koje je pred nama i zasigurno će poslužiti svima onima koji se u svome radu budu bavili Svetozarom Ćorovićem“, naglasio je Dizdar, te je pojasnio koja je građa konkretno prikazana na izložbi.

„Na izložbi je prikazana primarna građa iz književnikove ostavštine: dokumenti, fotografije, preslike naslovnica objavljenih izdanja, podaci o porodici Ćorović, bračnoj zajednici Svetozara i Perse, Aleksine sestre i njihove kćeri Nedice, književnikovom narušenom zdravlju, što zbog rata što zbog postratnih okolnosti, jedan dio korespodencije u vidu razglednica i dopisnica koju je njegovao sa svojom porodicom, prijateljima i poznanicima. Predstavljeni su i faksimili, odnosno kopije originalnih rukopisa, pripovijedaka, pjesama, romana, drama i drugih“, istakao je autor izložbe.

Sutra (četvrtak, 22.06.) su na rasporedu „Mostarskog ljeta“ dva sadržaja. Riječ je o promociji knjige „Prilozi za proučavanje genocida u Nevesinju” autora Hasana Eminovića koja će biti upriličena u Muzeju Hercegovine Mostar – Spomen kuća Džemala Bijedića sa početkom u 13:30 sati.

O knjizi će govoriti dr. Amir Kliko naučni saradnik u Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, doc. dr. Selman Selhanović i autor Hasan Eminović.

Drugi sadržaj je promocija zbike poezije „Zalutale razglednice“ autora Emira Kapetanovića koja će biti održana u Centru za kulturu Mostar, sa početkom u 19 sati.

Promotori knjige su: Asmir Kujović, Adnan Žetica i Nenad Rizvanović.