Knjiga „Pogibija braće Morića“ promovisana u Narodnoj biblioteci Mostar

U dvorištu Narodne biblioteke Mostar večeras je u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“ promovisana knjiga „Pogibija braće Morića“ autora Envera Imamovića.

„Moj posljednji roman ‘Pogibija braće Morića’ izašao je u decembru i do sada je doživio već dva izdanja i to veliki tiraž, što govori da je napisan baš po mjeri i ukusu našeg čovjeka. Riječ je o dvojici vrlo poznatih historijskih ličnosti, Sarajlija, sarajevskih aga koji su u svoje vrijeme, a to je bilo prije 250 godina, živjeli i djelovali u jednom vrlo turbulentnom razdoblju koje je trajalo 10 godina. Oni su se pobunili sa ostalim Sarajlijama, Bošnjacima tog vremena, protiv nepravde i platili su tu pobunu protiv centralne vlasti životima“, rekao je autor knjige Enver Imamović, te nam je otkrio šta ga je motivisalo da napiše pomenuti roman.

„Oni su tako upečatljive i značajne ličnosti da su o njima spjevane brojne balade, narodna predanja i sl. I danas, 250 godina nakon njihove smrti, o njima je priča u cijeloj BiH svježa i to me ponukalo kao historičara da napišem ovaj historijski roman. Kad kažem historijski roman, to je autentično pisanje po dokumentima o svemu tome. Prema tome, svi događaji, čak veliki broj ličnosti imenom i prezimenom, sve je rađeno po dokumentima, literarno obrađeno, a posebno bih naglasio da sam pisao tzv. starobosanskim jezikom, ‘jezikom naših nana'“, ističe Imamović.

O knjizi su govorili i promotori Hasan Eminović, novinar i publicista te Mesud Hero, historičar.

„Roman o braći Morićima po mom skromnom sudu objedinjuje dva narativa: književno pripovjedački i znanstveno historijski. Nerijetko na kraju čitanja jedne stranice posegnut ćete za marginom i traženjem fusnote. Profesor Imamović, iako ne navodi historijske izvore, u svom pripovijedanju ih naglašeno podrazumijeva. Skoro svaki navod, opis, moguće je provjeriti u dokumentima, zbirkama i fundusima bosanskohercegovačkih arhiva“, naglasio je promotor knjige Hasan Eminović, novinar i publicista.

Knjiga dočarava atmosferu tadašnjeg gradskog života, običaja i tradicije, kao i slike lokaliteta vezanih za Moriće i koloplet njihove tragične sudbine.

„Da čovjek može otići u neko drugo vrijeme dokaz je ovaj roman. Ovo je historijski roman napisan na osnovu historijskih činjenica i istraživanja jednog vrhunskog historičara, i ako bismo podvukli crtu, dali ocjenu, šta je najvrijednije u ovom romanu, onda je to atmosfera u kojoj se odvija radnja i fabula ovog romana. Poznavajući taj period, likove koji se javljaju u ovom romanu, za mene je ovo zaista fascinantno. Ovaj roman budi emocije, pojačava ih, čak može nekad neke osobe slabijeg srca natjerati na plač, jer se radi o jednoj tragediji i ja bih rekao jednoj krivoj interpretaciji u historijskoj nauci, da su braća Morići neki buntovnici, pobunjenici koji su napali na red i zakon, a to nije tačno. Znači ovaj roman će to jasno pojasniti i ovaj roman je istina. Mislim da je Mostar počašćen dolaskom prof. Envera Imamovića, jednog svjetskog čovjeka, svjetskog putnika, jednog od najvećih poznavalaca historije historijskih civilizacija starog vijeka, tako da sam ja izuzetno počašćen što sam bio promotor“ istakao je promotor Mesud Hero, historičar.

Večerašnju atmosferu upotpunio je i uljepšao muzičar Adnan Pajević.

Ljubitelje književnosti u srijedu, 22.06., očekuju promocije tri knjige. U Narodnoj biblioteci Mostar bit će upriličena promocija knjige „Biblioteka na početku trećeg milenija“ autora Enesa Kujundžića sa početkom u 10 sati, dok u večernjem terminu, tačnije u 19:30 sati, u kulturnom centru Mostar-Sjever bit će održana promocija knjiga: „Sarajevski sahan između Beča i Stambola : kulturološka perspektiva bošnjačke kulinarske baštine“ i „Sevdah kao ogledalo života“, također, autora Enesa Kujundžića.