Promovisano šest knjiga iz književnosti i lingvistike Slavističkog komiteta u BiH

U okviru “Mostarskog ljeta” večeras su predstavljeni suizdavački projekti Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH i Slavističkog komiteta u BiH.

Predstavljeno je šest knjiga: tri iz oblasti nauke i književnosti, te tri iz oblasti lingvistike.

This image has an empty alt attribute; its file name is mostarskoljeto-2021-pk-7.jpg

“U pitanju su dvije knjige profesora Nazifa Kusturice, koji je inače naš poznati rusista, a koji u ovim izdanjima komparativno prati rusku i bosanskohercegovačku književnost. Treća knjiga iz oblasti književnosti koju večeras promovišemo je knjiga njegove asistentice, također rusistkinje Adijate Ibrišimović Šabić, koja je pratila sve kritičke tekstove izvođenja Čehova i njegovih drama u Sarajevu, tako da je na izvjestan način dala stogodišnji presjek razvoja pozorišta u Sarajevu. Kad su u pitanju knjige iz lingvistike dvije se tiču savremenog bosanskog jezika, jedna je vezana za akcentologiju koja još nije normirana u našem jeziku, dok je druga vezana za tekstove zakonodavstva, kojom autorica želi pokazati da je prevođenje na sva tri jezika zapravo bespotrebno. Treća knjiga iz lingvistike, knjiga Mehmeda Kardaša tiče se historije jezika”, istakla je prof. dr. Dijana Hadžizukić

Doc. dr. Mehmed Kardaš, autor knjige “Kopitarevo četveroevanđelje” istakao je značaj podrške Federalnog Ministarstva obrazovanja I nauke.

“Uloga Slavističkog komiteta je veoma značajna za našu kulturu, bosanski jezik, bosanskohercegovačku književnost. Biblioteka “Bosnistika” broji 25 knjiga. Uglavnom prate mlade naučnike i pružaju im mogućnost da objave svoje radove”, istakao je Kardaš.

Enisa Bajraktarević, sekretar Slavističkog komiteta bila je promotor “Bosanskohercegovačkog lingvističkog atlasa”.

“To je zapravo nacionalni projekat i ima nemjerljiv značaj. Najnoviji fonetski tom sadrži građu iz 230 ispitivanih govora”, istakla je Bajraktarević.

This image has an empty alt attribute; its file name is mostarskoljeto-2021-pk-4.jpg

“Mostarsko ljeto” se nastavlja u utorak 29.06.2021. kada će u Narodnoj biblioteci Mostar biti upriličena promocija knjiga iz oblasti bibliotekarstva Lejle Kodrić Zaimović “Baštinske studije: Od moderne do postdigitalne kulture” i ”Biblioteka i grad: Studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva”.