Otvorena kulturna manifestacija Mostarsko ljeto

Izložbom fotografija “Stari”, autora Alana Hadžića, te koncertom bihaćke grupe “Jall Aux Yeux”, zvanično je počela tradicionalna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto”.

Direktor mostarskog Centra za kulturu Senad Suljić je na svečanoj ceremoniji otvaranja ovogodišnje manifestacije izrazio nadu da će građani Mostara, ali i mnogi turisti uživati u programu “Mostarskog ljeta”.

Senad Suljić

“Izuzetno me raduje da smo ove godine uspjeli u namjeri da nakon svih negativnih dešavanja koja su nas tokom pandemije zadesila, ipak organizujemo manifestaciju “Mostarsko ljeto”. Vjerujem da će manifestacija “ Mostarsko ljeto 2021” biti jedan od razloga povratka turista u naš grad. Svjedoci smo ovih dana da ima razloga za optimizam. Pred nama su u narednih mjesec ipo dana brojni program: izložbe, predstave, koncerti, književne večeri itd”, rekao je Suljić.

Nastup bihaćke muzičke grupe “Jall Aux Yeux” omogućili su Francuska ambasada u BiH i Francuski institut u BiH kao partneri “Mostarskog ljeta”.

Jean-Christophe Thiabaud, direktor Francuskog instituta u BiH I savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi je izrazio zadovoljstvo što je ovogodišnja tradicionalna kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto” počela na svjetski dan muzike.

“Praznik muzike je nastao u Francuskoj početkom 80-tih godina. To je jedan od najljepših kulturnih događaja sa najvećim uspjehom u Evropi i širom svijeta, sada u više od stotinu zemalja. Ovo je praznik mladosti, ljeta, slobode i bratstva u javnom prostoru. Francuski institut u Mostaru obilježava praznik muzike od 2003. godine.”

“Ove godine nam je ponovo ukazana privilegija da otvorimo festival “Mostarsko ljeto”. Ovaj put počastili smo vas koncertom grupe koja na francuskom jeziku miješa muzičke žanrove, pričajući nam o životu i njegovim paradoksima, o društvu I njegovim nedostacima nudeći nam poseban elan radosti i nade”, istakao je Jean-Christophe Thiabaud, direktor Francuskog instituta u BiH i savjetnik za kulturu i saradnju pri Francuskoj ambasadi.

Radmila Komadina

“Mislim da nam je svima dosta i korone i otuđenja. Ovo je prilika da se ponovo družimo i veselimo. Nadam se da ćemo u što većem broju prisustvovati svim ovim kulturnim manifestacijama koje će se u narednom periodu održati u Mostaru”, istakla je u svom obraćanju glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina, koja je “Mostarsko ljeto” proglasila otvorenim.

Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka i Muzej Hercegovine do 4. augusta su pripremili 31 kulturni sadržaj.

Sutra je u Narodnom pozorištu Mostar na programu predstava “Kokoška”, Pozorišta mladih Sarajevo.