Apel naučnih i kulturnih radnika za spas Počitelja

U okviru kulturne manifestacije “Mostarsko ljeto 2021” u Centru za kulturu Mostar večeras je upriličena promocija knjige “Zbornik o Počitelju”, Asocijacije za Interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH, te izložba fotografija “Počitelj kad kamen suzu pusti” autora Esada Ese Lukača.

Zbornik je rezultat naučno-stručne konferencije pod nazivom „Sjaj koji blijedi“, čiji je cilj bio da se skrene pažnja na evidentno „zaboravljanje Počitelja“ i ponovno ukaže na njegov neosporni arhitektonsko-urbanistički sklad.

“Počitelj je grad koji je stavljen među 100 gradova kao grad sa najuvaženijim spomenicima, a nakon njegove obnove od 2001. godine ništa nije urađeno da bi bio dalje sačuvan, već je došlo do njegovog urušavanja. Prema UNESCO-u imamo obavezu čuvati arhitektonsku i prirodnu baštinu Počitelja. Nažalost, život je tamo stao, bez uređenih placeva za parking, higijene, snadbijevanja vodom, redovnog odvođenja smeća itd. Zaključke sa prošlogodišnje konferencije smo dostavili svim nivoima vlasti, ali nikad niko nije reagovao, tako da smo sad u situaciji da ih društvenim aktivizmom pokušamo animirati da pokrenu akciju spašavanja Počitelja”, istakla je prof. dr. Ajnija Omanić.

Idejni tvorci ovog projekta su NVO Društvo prijatelja kulturnih i prirodnih vrijednosti “Wigwam” Sarajevo,Udruženje “Trezvenost”, Asocijacija za interkulturne aktivnosti I spašavanje naslijeđa u BiH, te Muzej Hercegovine Mostar.

Svoje viđenje drevnog grada Počitelja izložbom “Počitelj kad kamen suzu pusti” predstavio je fotograf Esad Lukač.

“Ova izložba je nastavak serijala o gradovima koji je epidemija prekinula prošle godine. Počitelj je jedan od njih. Smatram da je tim gradovima Bog udahnuo dušu, pa ih doživljavam kao ljude, svoje prijatelje kojima sam pružio ruku. Izrada fotografija je na fotografskom papiru, blagi mat i kaširane su, pod određenom presom. Rađene su na formatu 50 x 75. Ima vrlo malo dorade i to u smislu svijetla i zumiranja. Napravio sam određeni rez. Na nekim fotografijama sam imao sitne intervencije, ali uljepšavanja nije bilo. U prirodi ima toliko ljepote i lijepih boja da ih je zločin remetiti. Ova izložba je predstavljena prvi put, a u subotu će biti postavljena i u samom Počitelju”, istakao je Lukač.