Predstava „Ježeva kućica“ odigrana u Pozorištu lutaka Mostar

U Pozorištu lutaka Mostar, u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ večeras je odigrana predstava „Ježeva kućica“ autora Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića, nastala u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Kulturno-sportskog centra Kakanj i Centra za kulturu Zavidovići.

„'Ježeva kućica’ je klasik, Branko Ćopić, mada se pokazala evo u doba korone koliko je, zapravo, važan taj segment voljenja doma ma kakav on bio. Ustvari, da ga shvatimo kao mjesto naše oaze mira, veselja, sreće, gdje se uvijek možemo vratiti i biti ono što zaista jesmo“, istakla je Anđela Ilić, glumica Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, koja igra glavnog junaka predstave Ježurka Ježića.

Predstava „Ježeva kućica“, kao i Ćopićeva knjiga, podučava sve nas kolika je važnost doma i koliko je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

Inače, predstava je premijerno izvedena na sceni BNP Zenica u decembru prošle godine, tako da je ovo prva izvedba ove predstave u Mostaru.

„Predstavu smo igrali u Zenici, te smo imali nekoliko gostovanja. Pokazala se zaista lijepo, mjuzikl je u pitanju, pa onda, naravno, djeca reaguju. Ima dosta muzike, smiješna je, mi se zabavljamo na sceni, pa tako se i djeca zabavljaju“, kazala je Ilić.

Dodala je da mnogo voli igrati u predstavama za djecu.

„Meni je zaista lijepo igrati u Mostaru. Prošle godine smo gostovali sa predstavom ‘Prodani smijeh’. Inače, pošto glumim većinom u predstavama za odrasle, jako volim da glumim u predstavama za djecu, jer mislim da su djeca ipak iskreniji gledaoci, ako ništa srčaniji su i znaju to iskreno pokazati. Ako im se sviđa sviđa, ako im se ne sviđa predstava odmah ćete vidjeti da im se ne sviđa“, rekla je Ilić.

U predstavi osim Ilić igraju i Lana Zablocki-Džehverović, Ermina Nišić, Mirza Bajramović, Adem Smailhodžić, te Abidin Čolaković.

U petak, 21.08.2020 godine biće održana večer turske kulture. Tim povodom bit će upriličena izložba ebru umjetnosti pod nazivom “Krug” autora Tarika Zagorčića, a koja će biti održana u Institutu Yunus Emre sa početkom u 20 sati.