Održan koncert „Jazz masterclass session“ u Muzičkom centru Pavarotti

Večeras je, također, u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ upriličen koncert „Jazz masterclass session“ u Muzičkom centru Pavarotti. Riječ je o koncertu koji je rezultat jazz radionica, koje organizuje ova institucija treću godinu zaredom.

Radionicu su vodili ponajbolji BH muzičari: Dino Šukalo (gitara), Amar Češljar (bubnjevi), Atilla Aksoj (bass gitara) i Adis Sirbubalo (klavir).

„Ovo je stvarno kruna jedne stvarno lijepe saradnje sa MC Pavarotti i ovim ljudima koje toliko godina poznajem. Zaista mi je drago da u Mostaru postoji jedna vrsta takvog pokreta, takve organizacije koja je u stanju da mlade ljude na neki način privuče na nešto što nije svakodnevnica i neka osnovna zadovoljstva. Mi smo kroz jazz muziku i jazz improvizaciju stekli jednu lijepu bazu za budućnost, za neke muzičare koje ćemo imati u Mostaru i BiH u budućnosti. Ja sam siguran da će neki od ovih mladih ljudi biti važni muzičari. Čak jedan momak, koji već dugo godina svira gitaru i sa kojim sam u kontaktu i pratim njegov razvoj, pokušao je da se ove godine upiše na Akademiju u Grazu, dakle njemu su vrata evropske akademije otvorena. Mostar ima jednu jaku bazu i smatram da kroz jedan kratak vremenski period biće jači i od Sarajeva što se tiče muzičke scene“, istakao je jedan od voditelja radionice Dino Šukalo.

Jedan od polaznika radionice Alen Hodžić, koji živi u Švicarskoj u Lucernu, a inače je iz Prijedora, istakao je da je danas stigao u Mostar samo zbog navedene radionice.

„Na radionici je bilo apsolutno super, obzirom da studiram Jazz u Švicarskoj. Jednostavno, imati priliku sa ova tri iskusna i fenomenalna muzičara, biti njima u blizini i vidjeti na koji način to funkcioniše s njima i kako oni to postavljaju, koji su prioriteti u funkcionalnosti u bendu u muziciranju itd. je apsoulutno nešto za što se kaže da se ‘parama ne može kupiti’. Tako da ja sam ekstremno sretan i zadovoljan što sam imao priliku da dođem. Naravno, nisam htio da propustim ovu šansu, čak i ja koji sam kroz studij u Švicarskoj svaki dan prolazio kroz ovakve workshopove i sl. Ovo je apsolutno jedna druga perspektiva kroz naše profesionalne muzičare da se neke stvari sagledaju sa neke njihove strane“, istakao je Hodžić.

Naredni događaj u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ biće održan u utorak, 04.08.2020 godine, a radi se o izložbi fotografija „Ljepote juga“ autora Alana Hadžića koja će biti upriličena u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20:30 sati.