Mostarsko ljeto“ i ove sedmice nudi raznovrsne sadržaje

Međunarodna kulturna manifestacija „Mostarsko ljeto 2020“ od svog zvaničnog otvaranja 17. jula ove godine do danas pružila je ukupno 17 različtih događaja, a kulturnih i umjetničkih sadržaja neće nedostajati ni ove sedmice. U nastavku pogledajte šta Vas to očekuje.

U Spomen kući Džemala Bijedića, večeras u 19:30 sati bit će održana “Izložba informativnog plakata u Mostaru iz perioda SFRJ”.

Muzej Hercegovine organizovao je navedenu izložbu iz svog fundusa, odnosno iz zbirke plakata pod nazivom „Izložba informativnog plakata u Mostaru iz perioda SFRJ“ koja se sastoji od selektiranog prikaza plakata iz različitih oblasti politčkih, privrednih, društvenih, kulturnih 60-ih i 70-ih godina SR BiH.
U utorak, 11.08., u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati bit će upriličena izložba ”Neobjavljenje karikature Zuke Džumhura” autora Benjamina Mušinovića i Muhameda Krnjića.
U okviru izložbe bit će prikazano 30 objavljenih i 30 neobjavljeih karikatura Zulfikara Zuke Džumhura. Osim toga, bit će izloženo i dodatnih 500 objavljenih karikatura koje se nalaze svrstane u pet albuma.

Naredne večeri, u srijedu, 12.08., u Spomen kući Džemala Bijedića bit će otvorena izložba “Tragovi prošlosti” iz arheološke zbirke Muzeja Hercegovine Mostar sa početkom u 19:30 sati.
Izložba predstavlja kamene ulomke iz perioda antike i kasne antike sa više lokaliteta u Hercegovini. Na izložbi će biti predstavljeni neki od ukrasnih motiva iz tog perioda. Autor izložbe je prof. historije Edin Mulović.

Na ljetnoj pozornici Centra za kulturu Mostar, umjetničko društvo “Mostarske kiše” održat će koncert u petak, 14. augusta sa početkom u 20 sati.

Ansambl “Mostarskih kiša” pružit će posjetiocima divnu večer uz raznovrstan repertoar koji je sastoji od sevdaha, autorskih pjesama, tradicionalne makedonske muzike, evergreena i dr. muzičkih numera.

Promocija knjige „Priče o dobrim ljudima“ autora Milana Račića bit će upriličena u subotu, 15. augusta, u Centru za kulturu Mostar sa početkom u 20 sati. Knjiga, kako joj i sam naslov govori, sadrži priče o dobrim ljudima iz predratnog i ratnog perioda, o mladim mostarcima, o ljudima koji nas okružuju.

O knjizi će osim autora govoriti mr. Ibro Rahimić i dr. Dragan Markovina. Moderator promocije bit će Nedžad Maksumić. U muzičkom dijelu će nastupiti Dijana Šoše, dok će Šerif Aljić govoriti dijelove iz knjige.

Svi događaji se održavaju u okviru kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ i u skladu sa mjerama i naredbama Kriznog štaba FBiH. Ulaz je slobodan za sve posjetioce.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, uz podršku Grada Mostara i kompanije BH Telecom.

Više informacija o manifestaciji i sadržajima možete pronaći na web stranici: www.mostarskoljeto.ba ili putem društvenih mreža Facebook i Instagram.