Adrian Tarčuki održao prvi solistički koncert u okviru Mostarskog ljeta

Mladi umjetnik Adrian Tarčuki večeras je u Centru za kulturu Mostar održao prvi solistički koncert pod nazivom „Večer klasične gitare“ u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“.

„Jako mi je drago,  te mi je velika čast i zadovoljstvo da je upravo moj prvi solistički koncert dio ove velike manifestaciji. Ovim putem bih se želio zahvaliti direktoru Centra za kulturu Mostar Senadu Suljiću na pozivu“, istakao je Tarčuki.

Tarčuki je publici izveo pripremljeni program od 9 kompozicija klasične muzike iz 19. i 20. stoljeća od 4 kompozitora: I. Albéniz, F. Tarrega, J. Rodrigo i R. Dyens, a otkrio nam je kako i kada se počeo baviti muzikom.

„Pokazivao sam kao mali talenat za muziku, pa su me roditelji upisali u Muzičku školu. Počeo sam pohađati osnovnu Muzičku školu I i II stupnja, zatim srednju Muzičku školu I i II stupnja i evo ove godine sam diplomirao. Uskoro će već 10 godina da sviram i da se bavim klasičnom muzikom“, kazao je mladi umjetnik.

Tarčuki je dodao da se želi nastaviti baviti klasičnom muzikom i u budućnosti.

„Želim nastaviti baviti se klasičnom muzikom. Planiram upisati Muzičku akademiju i baviti se profesionalno ovim, to bih volio. Stekao sam veliku ljubav prema klasičnoj gitari prvenstveno, a i klasičnoj muzici“, naglasio je Tarčuki, te je kazao da ga većina njegovih poznanika i prijatelja podržava u ovome što radi.

Adrian Tarčuki rođen je 2001. godine u Mostaru. Počeo je svirati gitaru sa 9 godina. Završio je osnovnu Muzičku školu I i II stupnja u klasi prof. Emira Bečirovića a zatim srednju Muzičku školu I i II stupnja u klasi prof. Sanela Sabitovića i prof. Živana Kuzmanovića 2020. godine u Mostaru. Nastupao na internim koncertima Muzičke škole i učestvovao na brojnim kulturnim događanjima u Mostaru.

Učestvovao na Federalnim i međunarodnim takmičenjima gitare gdje je osvojio brojne nagrade.

Naredne večeri u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2020“ očekuje Vas izložba “Mustafa Ćeman u vremenu” autora mr. Esmira Bašića. Izložba će biti održana u prostorijama Narodne biblioteke Mostar na Luci sa početkom u 20:00 sati.