Prikazan film “Ayla – dijete rata”

U sklopu manifestafije “Mostarsko ljeto 2019.” Institut Yunus Emre u Mostaru organizovao je prikazivanje turskog filma “Ayla – dijete rata”. Film je prikazan u Mepas Mall – CineStar kinu u Mostaru.

Film na veliki ekran donosi istinitu i dramatičnu priču iz Korejskog rata. 1950. godine, podoficir Süleyman pronalazi djevojčicu na bojnom polju. Izbezumljena i bez roditelja petogodišnja Koreanka je veoma uplašena. Podoficir uzima djevojčicu i daje joj ime Ayla. U kratkom periodu, podoficir i Ayla koja je donijela radost u jedinicu, postaju kao otac i kćer. Međutim, nakon 15 mjeseci donesena je odluka da se jedinica vrati u Tursku. Podoficir Süleyman ne želi da ide i da napusti Aylu i čini sve što je u njegovoj moći ali ne može prekršiti korejske zakone. Süleyman je prisiljen da ostavi malu djevojčicu Aylu u sirotište. Na rastanku obećavaju jedno drugom da će se ponovo sastati. Hoće li se ovo dvoje ikada više vidjeti?…

Film je režirao Can Ulkay, a scenario potpisuje Yiğit Güralp. Pored glavnih glumaca u filmu Çetin Tekindor, Taner Birsel, İsmail Hacıoğlu i Ali Atay, sporedne uloge su ostvarili Duygu Yetiş, Büşra Develi, Erkan Petekkaya, Esra Dermancıoğlu, kao i poznata filmska imena poput Altan Erkekli, Sinem Öztürk Uslu, te dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu na Međunarodnom filmskom festivalu u Milanu Damla Sönmez za ulogu u filmu “Deniz Seviyesi”. Muziku za film komponovao je Fahir Atakoğlu.