Predstava koja ruši predrasude

U okviru „Mostarskog ljeta 2019.“ u mostarskom Pozorištu lutaka odigrana je predstava banjalučkog Nevid teatra “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja”.

Priča govori o Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kraljevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznavajući kraljevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svog oca kralja Žutka i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet.

Tekst predstave nastao je na osnovu motiva najboljih dramskih tekstova izabranih na javnom konkursu Nevid teatra za originalni tekst u okviru projekta “Obrazovanje kroz igru!.”Glavni motiv u predstavi, motiv boja, preuzet je iz dramskog teksta ‘Blago ispod krova’ Sare Velage iz Jajca.

Motiv princeze preuzet je iz dramskog teksta ‘Gdje se sakrila ljepota?’ Milice Malešević iz Banjaluke, a motiv većine gradova koji su prikazani kao kraljevstva, kao i neke činjenice koje govore o tim gradovima, preuzete su iz dramskog teksta ‘Domovinom mojom’ Nedima Puriša iz Zenice”, kažu u Nevid teatru, navodeći Marka Dukića kao autora teksta koji ujedno potpisuje režiju i koreografiju.

Kostimografkinje su Maja Mirković i Biljana Tegeltija-Bojanić, koje su zajedno sa Đurđicom Bjelošević oblikovale i izradile rekvizite. U predstavi igraju Maja Vujanović, Dejan Andrić i Marko Dukić.

„Obrazovanje kroz igru“ Nevid teatra jedan je od 24 odabrana projekta koji se finansira u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija pod nazivom „Dijalog za budućnost: promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH“.

Predstava će još biti izvedena u Tuzli, Usori, Doboju, Travniku, Bugojnu, Kiseljaku, Kreševu, Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Banjoj Luci u periodu od današnje premijere pa do 24. jula.