„Mostarsko ljeto“ i ove godine okuplja umjetnike iz zemlje i svijeta

Ovogodišnja međunarodna kulturno-turistička manifestacija “Mostarsko ljeto” održat će se od 27. juna do 9. augusta s više od 30 različitih sadržaja na nekoliko lokacija u Mostaru, a okupit će, kao i proteklih godina, vrhunske umjetnike iz zemlje i svijeta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Direktor Centra za kulturu Mostar Senad Suljić kazao je kako “Mostarsko ljeto” uspijeva održati kontinuitet, naglašavajući kako su javne ustanove kulture uspjele vratiti značaj i mjesto ovoj veoma bitnoj manifestaciji za Grad Mostar.

– Pripremili smo mnoštvo različitih sadržaja, koncerata, predstava, izložbi, radionica…, i dat ćemo sve od sebe da našim sugrađanima i mnogobrojnim posjetiocima Grada Mostara učinimo što ugodnijim predstojeće ljetne dane u našem gradu – poručio je Suljić.

“Mostarsko ljeto” počet će u četvrtak, 26. juna, u Centru za kulturu u 20 sati izložbom slika Ibrahima Novalića “Put moj” a nakon izložbe na platou ispred Centra za kulturu biće priređen koncert Antonije Batinić (vokal) i Gabrijela Prusine (piano).

U sklopu bogatog programa, između ostalog, bit će upriličena promocija knjige “Smrt u Hagu, nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću” autorice dr. Nevenke Tromp, predstava “Sve je do nas” Emira Hadžihafizbegovića, književno veče s akademikom Abdulahom Sindranom te predstava “Princeza Zlatka u kraljevstvu boja” u izvedbi banjalučkog Nevid teatra.

Također, bit će upriličen i koncert kršćanske, židovske i islamske duhovne muzike Boston City Singers, izložba “U ogledalu- iz zbirki etnologije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine”, promocija knjige Alice Zećo “Svjetlost istine Crkve bosanske” te filmska radionica “Od ideje do realizacije filma”.

Manifestacija će biti zatvorena 9. augusta u 21 sat koncertom “Rambo Amadeus”, koji će biti upriličen u Pozorištu lutaka u Mostaru.

Organizatori “Mostarskog ljeta” su Centar za kulturu Mostar, Narodno pozorište Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Pozorište lutaka u Mostaru.

Generalni pokrovitelji manifestacije je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, koji će i otvoriti ovogodišnje “Mostarsko ljeto”, a pokrovitelji su i kantonalno Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta te Grad Mostar. Projekte „Mostarskog ljeta“ podržavaju Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta te Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK. Partner „Mostarskog ljeta“ je Institut Yunus Emre, a sponzori BH Telecom, Turistička zajednica HNK i IC štamparija Mostar.