Upriličena izložba “Povratak iskonskom”

Izložba „Povratak iskonskom“, autora Alice, Đanija i Anela Jakirovića, je izložba slika rađenih različitim tehnikama. Ona predstavlja, kako i sam naziv kaže, povratak izvornom u svakom smislu, a prije svega, osnovnim vrijednostima u kojima su odnos sa porodicom, okolinom, moralnošću i mediju izražavanja.

„Mi svi preferiramo taj moderni stil slikanja, kovanja bakra i sl. Međutim, odlučili smo da se večeras predstavimo sa modernim radovima urađenim na tradicionalan način. Tradicionalan način slikanja i kovanja bakra je jako poznat u Mostaru, a rad naše porodice se bazira na tome.“, kazao je jedan od autora Anel Jakirović.

Otac Alica i dva sina Anel i Đani rade potpuno različitim stilovima. Kako kaže Alica to je bit njihovog dugogodišnjeg rada.

„Bit našeg rada je da iz svega što znamo i što smo naučili, posebno momci, da izvuku svoj stil i način slikanja, a to su i uspjeli. Đani se više opredijelio na obradu metala, a Anel već nešto drugo modernije. Ovo je već naša druga tročlana izložba i ubuduće ćemo ovako raditi.“, kazao je Alica Jakirović.

Dodao je i to da je manifestacija „Mostarsko ljeto“ dostigla jedan lijep nivo.

„Nadam se da će ova manifestacija biti na još jačem nivou u ovom gradu i da će vratiti ono staro, a kako sada izgleda, hoće. Što se tiče ocjene same izložbe, jako sam zadovoljan i mislim da je za ovakve uslove jako dobro.“, ističe Alica Jakirović.

Đani i Anel su objasnili o kakvim stilovima i tehnikama je riječ.

„Što se tiče mojih radova, posljednjih nekoliko godina radim u jednom ciklusu gdje obrađujem svakodnevne teme preko geometrijsko-arhitektonskih oblika, koristeći dječiju naivnost i psihologiju boja. Ta psihologija boja je jako značajna i bitna u ovome svemu.“, poručio je Anel Jakirović.

„Večeras izlažem radove u bakru. Iako sam završio Likovnu akademiju u Mostaru, radim u bakru već dugi niz godina. Bavim se komercijalnim i umjetničkim stvarima. Inače sam član Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti BiH, te i tu izlažem svoje radove, kao i po potrebi na pojedinim izložbama.“, pojasnio je Đani Jakirović.

Na pitanje kako su se krenuli očevim stopama, Anel je odgovorio da je to karakteristično, jer su odrasli u radionici svog oca.

„Kako smo rasli Đani je odmah imao afinitet prema primjenjenoj umjetnosti. On inače radi obradu metala, drveta, radi tradicionalno u porodici opremanje slika, ja sam otišao očevim putem na slikanje. Međutim niko nas nikada nije pritiskao. Svi smo imali svoju slobodu izražavanja, tako da se to manifestovalo ovim skroz različitim stilovima, iako imamo zajednički atelje u kojem radimo, pripremamo i zajedničke projekte na kojim se dopunjujemo i kombinujemo razne slike zajedno.“, objasnio je Anel.

Izložbu je, nakon uvodnog dijela publiciste i novinara Zlatka Šemsudina Serdarevića, zvanično otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović riječima:

„Nisam arhitekta, nisam ni umjetnik koji može nešto ovako da napravi, ali jednostavno pogled na ove slike, kad vidite 3 različite vrste umjetnosti na jednom mjestu, u svima nam se javlja sinergija. Jednostavno svaka slika pojedinačno budi emocije. Što se tiče umjetnika, ja bih im se zahvalio i drago mi je što žive u našem gradu, jer porodica Jakirović uspješno gradi umjetničku karijeru godinama. Posebno mi je drago da se od oca nastavilo na jednog, pa na drugog sina, te da imamo taj kontinuitet, i akoBogda biće ovo jedno veliko stablo Jakirovića i građana Grada Mostara.“, poručio je ministar Hadžović.

Večeras su izložena 42 rada, od toga ulje na platnu rađeno većinom akrilikom i bakar urađen tehnikom ba-reljef na raznim podlogama. Otvorenju izložbe prisustvovali su brojni umjetnici i građani Mostara, a ista je upriličena u okviru Mostarskog ljeta 2018, u organizaciji Centra za kulturu Mostar.