Hor pontanima

Mostarska kulturna publika je u okviru “Mostarskog ljeta” u Narodnom pozorištu Mostar mogla uživati u vrlo zanimljivom koncertu hora “Pontanima“.

Prije nastupa hora “Pontanima” sa dvije numere predstavile su se “Mostarske kiše”. Hor Pontanima (lat. pons, anima – most dušom) oformljen je u jesen 1996. godine u Sarajevu, kao projekt Interreligijske službe „Oči u oči“, odnosno, današnjeg Udruženja „Pontanima“.

Posebnost hora je da okuplja ljude iz svih religija i uvjerenja, koji se bave muzikom ili vole pjevanje. Na koncertima i nastupima hor izvodi muziku svih religijskih zajednica današnje BiH, osobito židovstva, pravoslavlja, islama i katoličanstva, te kompozicije iz afro-američkog i krišna repertoara. U svom repertoaru, također, njeguje i svjetovnu muziku različitih kultura sa područja cijelog Balkana.

Od 1996. do danas izveli su preko 400 nastupa, koncerata i susreta. Pontanima je gostovala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, SAD i Kini.