Kad je vrijeme stalo

Ova zložba fotografija je organizovana na dan sjećanja na genocid u Srebrenici i dio je naučno istraživačkog projekta dokumentovanja zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava počinjenih na području Bosanske krajine.

Izložba fotografija “Kad je vrijeme stalo”, autora Muje Begića i akademskog produkt dizajnera Edisa Volića otvorena je u prisustvu velikog broja zainteresiranih posjetilaca manifestacije „Mostarsko ljeto“ u galeriji Centra za kulturu, 11. jula.

Na otvorenju izložbe prisutnima se prvo obratio direktor Centra za kulturu Senad Suljić, a zatim direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan koji je istakao kako je izložba primjeren sadržaj za obilježavanje 11.jula.

Po riječima autora Muje Begića, najveći broj fotografija nastao je tokom iskopavanja iz masovne grobnice Tomašica ali i drugih grobnica širom Bosanske Krajine“ „Na izložbi su prikazani satovi i drugi lične predmeti, poput vjenčanih prstenova, a koji su pronađeni u masovnim grobnicama uz žrtve. Izložba ima za cilj senzibiliranje javnosti o patnjama žrtava te suočavanja sa prošlošću. Kazaljke na satovima su stale u vrijeme zločina a naš cilj je da nastavimo pamteći žrtve“- istakao je Begić.