Emir Hadžihafizbegović je bosanskohercegovački pozorišni, televizijski i filmski glumac.

Nakon što je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Emir Hadžihafizbegović je tri godine bio zaposlen u Narodnom pozorištu u Tuzli a pred kraj rata pridružio se ansamblu Narodnog kazališta u Sarajevu. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli prvo je bio zaposlen kao viši asistent, zatim je postao docent i na kraju profesor na odsjeku za glumu.

Pored toga, obavljao je dužnost savjetnika za kulturu bivšeg federalnog ministra Ahmeta Hadžipašića, s nalazio se i na funkciji ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo u razdoblju od 2007. do 2011. godine.

Kad su u pitanju njegove filmske uloge, neke od najzapaženijih svakako su one u filmovima „Otac na službenom putu“, „Remake“ , „Grbavica“, „Teško je biti fin“, „Snijeg“, „Turneja“, „Crnci“, „Karaula“, „Lopovi prve klase“, „Kod amidže Idriza“, „Stanje šoka“, „Led“ itd.

Emir Hadžihafizbegović je također glumio u poznatoj „Audiciji“, ali i velikom broju televizijskih serija. Neke od njih su „Viza za budućnost“, „Crna hronika“, „Bitange i princeze“, „Tata i zetovi“, „Luda kuća“, „Lud, zbunjen, normalan“, „Dva smo svijeta različita“ te „Konak kod Hilmije“. U ovom posljednjem koji su režirali Feđa Isović i Elmir Jukić, imao je glavnu ulogu.

Vrijedna spomena je i njegova uloga u filmu „Žaba“ gdje također tumači glavnu ulogu i za nju je nagrađen.

Emir Hadžihafizbegović je za svoj rad dobio niz nagrada, a neke od njih su Zlatna Palma u Cannesu za film „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice, nagrada u Berlinu za film „Remake“ Dine Mustafića, nagrada Srebreni leopard za film „Gori Vatra“ Pjera Žalice . Nagrađen je i za uloge u filmovima „Ljeto u zlatnoj dolini“ Srđana Vuletića te „Grbavica“ (Zlatni medvjed u Berlinu) Jasmile Žbanić. Dodijeljena mu je i nagrada „Andrej Tarkovski“ za ulogu u filmu „Armin“, na poznatom festivalu Zerkalo.

Godine 2018. nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva.
Dobitnik je nagrade XV. Međunarodnog festivala muslimanskog filma u Kazanju za najbolju mušku ulogu u filmu „Žaba“, 2015. godine. U okviru tog festivala prikazano je 55 filmova, što svakako ukazuje da je ovaj glumac na izvrstan način uspio predstaviti gledaocima svoju ulogu.